Egyszerűsített cégeljárásban ingyenes a közzététel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cégtörvény szeptember 1-i módosításaihoz kapcsolódóan az igazságügyi tárca két rendelettervezetet is kidolgozott a cégeljárással kapcsolatban. Mindkét rendeletet alkalmazni lehet már szeptembertől, és a tárca honlapján tervezetek szövege is olvasható.

A Cégközlönyben megjelenő közlemények közzétételéről és költségtérítéséről szóló 22/2006. (V. 18.) IM rendelet 5. §-a kiegészül azzal, hogy egyszerűsített cégeljárásban a cég bejegyzésének közzététele ingyenes lesz. Ez azt jelenti, hogy azokat a cégeket, amelyeket elektronikusan, egyszerűsített cégeljárásban kérnek bejegyezni, összesen 15.000 forint illetékfizetési kötelezettség fogja terhelni.

A másik rendelet-tervezet a megváltozó TEÁOR számokkal kapcsolatban tartalmaz könnyítéseket és a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendeletet módosítja. A bejegyzési kérelemben foglalt rovatok közül csak azokat kell majd kinyomtatni, amelyek kitöltése a bejegyzési kérelem tartalmára tekintettel szükséges.

2008. január 1-től a cég főtevékenységét (tevékenységi köreit) a TEÁOR’08 négy számjegyű szakágazati besorolása szerint kell felsorolni, a szakágazat után feltüntetve az évszámot (’08) is. Azoknak a már bejegyzett TEÁOR számoknak a helyébe, amelyek a TEÁOR’03 és a TEÁOR’08 közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan átfordíthatóak a megfelelő TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, 2008. január 1-jén automatikusan az új TEÁOR számot jegyzik be.

Azoknál a tevékenységi köröknél, amelyek a KSH közlemény értelmében automatikusan nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelő módosítását a cégnek kell kérnie a cégbíróságon a cégjegyzékben vezetett egyéb adatai első változásakor, de legkésőbb 2008. július 1-jéig. A TEÁOR ’08 szerinti tevékenységi kör meghatározására való áttérés következtében szükséges statisztikai számjel változást a KSH közli a cégbírsággal, és a változást automatikusan, a törvény erejénél fogva bejegyzik.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.