Eladói illetéket javasolnak az ingatlanfejlesztők

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. október 13.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több intézkedést javasol a lakásáfa-emelés hatásainak tompítására az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület.

Tiszta, világos szabályokra van szükség ahhoz, hogy 2020 után is kiszámítható maradjon a magyar lakáspiac – mondta Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke a Lakásáfa Klub és a Portfolio Klub közös rendezvényén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban a Lakás 2018 ingatlan szakkiállítás konferenciáján.

Kifejtette, az 5 százalékos lakásáfa 2020 január elseje utáni változása sok bizonytalansággal jár az ingatlanfejlesztők és a lakásvásárlók körében.

Ismertette, a 21 profitorientált ingatlanfejlesztő céget magába foglaló egyesület átmeneti intézkedés bevezetését tartja szükségesnek a lakáspiacon, ennek érdekében javasolják, hogy a 2019. december 31-éig a földhivatalhoz benyújtott lakás adás-vételi szerződésekre az 5 százalékos áfa vonatkozzon függetlenül a használatbavételtől.

Az egyesület javasolja továbbá a lakáspiaci közterhek fokozatosan mérséklését, a költségvetési bevételek biztosítására pedig 2020 január elsejétől egy méltányos eladói illeték bevezetését – mondta Takács Ernő.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, abban bíznak, hogy a lakáspiac szabályozásáról olyan megoldás születik az egyeztetések során, amely minden piaci szereplőnek és a kormánynak is elfogadható lesz, és hosszú távú megoldást ad a lakáspiac szabályozására.

Takács Ernő szerint a 2016-ban bevezetett 5 százalékos lakásáfa sikeres intézkedés volt, mert a lakásépítések jelentős növekedését hozta, segítette a gazdasági növekedést, a családpolitikai célkitűzések elérését.

A rendezvényen Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakáshitelhez jutás feltételei jók és biztonságosak. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek iránt növekszik a lakossági érdeklődés, a bankok versenyeznek – mondta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Így készüljön az ingatlanáfa-emelésre
2018. október 3.

Így készüljön az ingatlanáfa-emelésre

A NAV a napokban tájékoztatót tett közzé a lakóingatlanok az 5%-os áfa megszűnését követő értékesítésének adózási kérdéseiről. Most végigveszünk minden lehetséges esetet.