Elfogadták az idei utolsó adócsomagot

Szerző: Ado Online
Dátum: 2016. december 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Törvénybe iktatta a T. Ház a társasági adó és a szociális hozzájárulási adó csökkentését.


Az Országgyűlés kedden 146 igen szavazattal, 7 ellenében, 27 tartózkodás mellett elfogadta az Egyes pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosításáról címmel beterjesztett törvényjavaslatot, amely 21 törvényt módosít mindössze 31 oldalon; legfontosabb eleme a kormány és a szociális partnerek egyezségének törvénybe iktatása. A törvényjavaslathoz összegző módosító indítványt is benyújtott a Törvényalkotási bizottság, amely leginkább nyelvhelyességi és jogtechnikai pontosításokat tartalmaz.

Az elfogadott törvény a megállapodásnak megfelelően jövőre bevezeti az egységes, 9 százalékos társasági adókulcsot, valamint 2017-től a szociális hozzájárulási adó mértékét a jelenlegi 27 százalékról 22-re, 2018-tól pedig 20 százalékosra csökkenti. Az adócsökkentéseket „átvezetik” valamennyi adótörvényen, így például 9 százalékra csökken a vállalkozói személyi jövedelemadó mértéke is. Csökken az egészségügyi hozzájárulás felső kulcsa is a szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan, így csökken az egyes meghatározott juttatások adóterhe (ilyen például az üzleti ajándék, vagy ilyen lesz jövőre például a helyi bérlet, amely már 2017-ben nem számít béren kívüli juttatásnak.)

A törvényjavaslat szerint a katázók járadékalapja 81 300 forintról 90 000 forintra nő (a fizetendő adó összege azonban nem változik). Csökken a kisvállalati adó 16 százalékról 14 százalékra, majd 2018-tól 13 százalékra.

A kormány bővíti a helyi adók kivetésének lehetőségét: településkép-védelmi szempontok alapján a helyhatóságok 2018. január elsejétől a törvény által meghatározott méretű plakátokra adót vethetnek ki, legfeljebb 12 ezer forintot évente, négyzetméterenként.

Részletesebb elemzésünket az adócsomagról itt olvashatja.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


Csökkennek az áfabevételek
2020. október 22.

Az államháztartási hiány óriási megugrását leginkább a járvány okozta többletkiadások indokolják. Az áfabevételek csökkentek, több jelentős adónemből több folyt be a büdzsébe szeptember végéig.