Elképesztő fordulatszámon pörög a román ingatlanbiznisz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év első öt hónapjában ötször több tranzakciót bonyolítottak le a román ingatlanpiacon tavalyhoz képest, derült ki a román közjegyzők szövetségének adataiból.

Az Adevarul című lap által idézett statisztika szerint az első öt hónapban közel 140 ezer adásvételt bonyolítottak le, egy évvel korábban csak majdnem 27 ezret. Ingatlanpiaci szakértők szerint ez az ugrásszerű növekedés nem Románia EU-csatlakozásával magyarázható, hanem részint azzal, hogy sok hitel áramlott a piacra, és megszaporodtak az építkezések, részint a kárpótlás még nem fejeződött be, sok kárpótoltat helyeztek vissza tulajdonjogába ebben az időszakban.

Ez utóbbiak többsége kihasználja a magas ingatlanpiaci árakat, azonnal eladja visszaszerzett javait. Az ötször több tranzakció nyomán befizetett adónak köszönhetően 90 millió euróval gazdagodott a román államkassza.

Szakértők szerint várhatóan még öt-hét évig tart Romániában a gyors ingatlanpiaci föllendülés, és emiatt a befektetési célú ingatlanvásárlás hozama nagyobb lesz, mint az Európai Unióban általában.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.