Elmaradottak vagyunk, de optimisták


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magas adók, a kiszámíthatatlanság, és a források elérésének nehézségei okozzák a legtöbb gondot a hazai kis- és középvállalkozásoknak, amelyek még nem készültek fel a piaci versenyre sem. Megtermelt jövedelmük elmarad az Európai Unió átlagához képest, a kormány fejlesztéspolitikájának legfőbb célja a szektor versenyképességének növelése.

A fejlesztéspolitika fontosságát indokolja, mint azt Dr. Kállay László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kkv szektor az összes vállalkozáson belül 99,9 százalékos arányt képvisel – hangzott el a Start Tőkegarancia Zrt. (Start Zrt.) által megrendezett szakmai napon – olvasható a Pénzcentrum.hu-n.

A GKM felmérése szerint a fő problémákat a kkv-k körében a magas adó-, illetve járulékterhek, valamint a kiszámíthatatlan szabályozás képezik, igaz a tendencia csökkenő képet mutat. Emellett problémát okozhat az erős verseny, valamint az erőforrásokhoz való hozzáférés nehézsége is.

Ami meglepő, hogy a megkérdezett vállalkozások szerint a legkevesebb gondot a munkaerőhiány, a beszerzés, valamint a meglévő kapacitások korszerűtlensége. A meglepő eredményt némileg enyhíti hogy, amint azt Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a felmérésben sok olyan vállalkozás vett részt, amelyek önfoglalkoztatók, vagy pedig színlelt szerződéseik miatt inkább a feketegazdasághoz tartoznak.

A Gazdasági Operatív Program egyik megvalósító eszköze a GKM fejlesztéspolitikájának, amely visszatérítendő és vissza nem térítendő elemeket vegyesen tartalmaz. 2013 után már várhatóan sokkal magasabb arányt képviselnek majd a visszatérítendő finanszírozási elemek a fejlesztéspolitikában. A januárban meghirdetett pályázatok eredményei alapján túlnyomó részben a túljegyzés volt jellemző.

Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG Zrt.) vezérigazgatója elmondta, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv időszakában kapott legfőbb kritikáiból levonták a megfelelő következtetéseket, s a társaság szeretné megvalósítani többek között a hatékonyság növelését, az átláthatóság, ügyfélközpontúság megteremtését. A MAG Zrt. így tulajdonképpen egy integrált közreműködő szervezet, amely igyekszik a legjobb adminisztratív rendszer létrehozatalára. Jelenleg 3 eljárásrend kidolgozása folyik, a cél a standardizálás révén megvalósítható gyorsabb és átláthatóbb működés.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.