Előkelő helyen az APEH, de van hova fejlődni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A régióban a magyar adóhatóság előkelő helyezést érdemel, de a szolgáltatói funkcióját és módszereit illetően kissé lemaradt az angol hatóságtól – állapította meg Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC) cégtársa kedden, ismertetve az angol és a régiós adóhatóságok összehasonlítását átfogó felmérést.

Míg az angol adóhatóság igyekszik szolgáltatói irányba elmozdulni és interaktív kapcsolatot kialakítani az adózókkal, addig a régióban és Magyarországon is inkább a büntető funkció dominál – mondta Erdős Gabriella. Van azonban már jó példa: a színlelt szerződéseket nem azonnal büntette az APEH, hanem először beszélt róla, majd időt adott megszüntetésükre és csak ez után kezdte meg a szankcionálást – tette hozzá a PwC cégtársa.

A PwC felmérése szerint 2005-ben a régión belül Csehország adóbevétele 37 milliárd euró, Magyarországé 26 milliárd volt, Romániáé pedig 2006-ban 14 milliárd és Bulgáriáé ugyancsak 2006-ban 8 milliárd euró.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.