Előnyös az AEO minősítés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vámhatóság közelmúltban közzétett, 2012-es adatokat tartalmazó összefoglalójából kiderül, hogy az engedélyezett gazdálkodói (AEO) minősítéssel rendelkező vállalkozások hatékonyan használják ki a minősítéssel járó előnyöket – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.


A hír azért is érdekes, mert azok a vállalkozások, melyek ilyen minősítéssel rendelkező vámjogi képviselőt bíznak meg, szintén részesülhetnek az AEO által felmerülő előnyökből.

A vámhatóság közelmúltban közzétett statisztikái alapján az AEO minősítéssel rendelkező, engedélyezett gazdálkodók sikeresen és hatékonyan alkalmazzák és használják ki a minősítésből fakadó előnyöket és könnyítéseket, mind a folyamatba épített, mind pedig az utólagos ellenőrzések esetében. A 2012. januári adatok alapján 255 vállalkozás rendelkezett AEO-tanúsítvánnyal. A vámeljárásokhoz kapcsolódó statisztikai érték alapján az importforgalom esetében az eljárások 54 százalékát AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodók bonyolították le.

Mindeközben az adatokból az is jól látszik, hogy a 2012-ben lefolytatott áruvizsgálatok mindössze 5 százaléka érintette az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a nagy forgalmat (import, export, tranzit) bonyolító AEO-minősített vállalkozások, mint a vámhatóság megbízható partnerei, eleve kevesebb és alacsonyabb szintű ellenőrzéssel számolhatnak.

A vámeljárási folyamatokba épített ellenőrzéseken túlmenően az engedélyezett gazdálkodók az áru kiadását követő ellenőrzések során további előnyökben részesülnek. Ugyanis amikor a NAV ellenőrzésre választja ki az egyes vállalkozásokat, az AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodók gyakorlatilag kivételt képeznek a véletlenszerű kiválasztás alól a vizsgált időszakban. Ennek ellenére azonban, mivel az éves utólagos ellenőrzési tervet jellemzően a megelőző évben állítja össze az adóhatóság, 2012-ben még néhány gazdálkodó esetében előfordult, hogy utólagos ellenőrzésre választotta ki őket a NAV még az előtt, hogy az AEO-tanúsítványukat megkapták volna. Részben ennek is köszönhető, hogy a határozatközléssel befejezett utólagos vám ellenőrzések 16 százaléka érintette AEO minősítéssel rendelkező gazdálkodókat.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A vámhatóság összefoglalójából az is kiderül, hogy a minősített gazdálkodók nem minden esetben adják meg, vagy tüntetik fel AEO-tanúsítványuk számát a vámvizsgálatok során. Márpedig ez elsődleges feltétele annak, hogy a gazdálkodók érvényesíthessék az AEO-minősítésből fakadó előnyöket és kedvezményeket.
A közlemény két fontos tanulsága, hogy az AEO-minősítéssel rendelkező gazdálkodókat a vámhatóság megbízható partnerként kezeli, illetve hogy az AEO-státusz elnyerése a gyakorlatban is azt jelenti, hogy az adott vállalkozás a nemzetközi logisztikai élet „elitjéhez” tartozik. Ha pedig ilyen vállalkozásokat bízunk meg, hogy vámügynökként járjanak el helyettünk, megbízóként is részesülhetünk az elitklubnak járó előnyökből.

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.