Elszámolás az szja egy százalékokról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egy százalékos törvény tavaly decemberi módosítása folytán, az elszámolási kérdések kapcsán vált szükségessé az új végrehajtási előírások megalkotása.

A 9/2008. (IV. 10.) PM-SZMM együttes rendelet a személyi jövedelemadó meghatározott részében részesített kedvezményezetteknek átutalt összeg felhasználásáról szóló közlemény formai és tartalmi követelményeivel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.

Az egy százalékos törvény tavaly decemberi módosítása folytán szükség volt az új végrehajtási előírások megalkotására. A januárban hatályba lépett rendelkezések ugyanis egyebek között egyszerűsítették, és ingyenessé tették a kedvezményezett civil szervezetek, intézmények számára a kapott összegek felhasználásával kapcsolatos elszámolást. Idén nem kell már költséges sajtóközleményt közzétenniük arról, hogy mire használták az előző évben juttatott összegeket, ehelyett az adóhatóságnak küldhetik el ingyenesen az elszámolásukat. A beszámolókat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közzé teszi a civil szervezetekkel foglalkozó honlapján.

Az átutalt összeg felhasználására vonatkozó adatokat a törvénymódosítás folytán az átutalást követő naptári év október 31. napjáig kell az APEH részére elektronikus úton megküldeni. Az adóhatóság a közleményeket és a kizáró határozatokat tartalmazó adatbázist elektronikus adathordozón a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter rendelkezésére bocsátja. A miniszter a közleményeket november 30. napjáig a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján ingyenesen közzéteszi.

Az április 10-én kihirdetett, fent hivatkozott PM-SZMM rendelet előírja, hogy a kedvezményezettek közleményeiket a rendelet melléklete szerinti formában, illetve tartalommal kötelesek teljesíteni, amelyet a kormányzati ügyfélkapun keresztül kell az APEH-hoz megküldeni. Az új szabályokat már a 200-es adóévre benyújtott rendelkező nyilatkozatoknál alkalmazni kell.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.