Emelkedik a filmtámogatás mértéke

Szerző: dr. Kiss Helga
Dátum: 2018. augusztus 2.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU bizottságának jóváhagyásával a magyarországi közvetett filmtámogatás mértéke 30 százalékra emelkedik 2018. június 11-től. A magasabb filmtámogatási arány 2024. december 31-ig bizonyosan érvényes, így az egyre erősebb európai és régiós versenyben a magyar filmipar nagy eséllyel megőrizheti piacvezető szerepét. A filmtámogatás igénylésének menetében nem várható változás.

Filmtámogatás – elsősorban a belföldi költségekre fordítható

A megemelt támogatást a 2018. június 11-én, vagy azt követően benyújtott támogatási jogosultsági kérelmekre lehet majd alkalmazni. Fontos megjegyezni, hogy a 30 százalékos mérték a belföldön elköltött költségekre vonatkozik. Ugyanakkor mivel a mozgókép törvény megengedi, hogy az elszámolható belföldi költség negyedét meg nem haladó mértékben a nem Magyarországon elköltött költségek is támogatást kapjanak, így a támogatás effektív mértéke a korábbi 31,25%-ról 37,5%-ra növekszik (100+25*0,3).

Az iparág a társasági adó támogatási rendszer 2004-es bevezetése óta dinamikusan fejlődik. Ebben az adó-visszatérítésen túl fontos szerepet játszanak Magyarország kedvező adottságai is; az ár- és bérszínvonal, a devizastabilitás, a rendelkezésre álló filmipari infrastruktúra, illetve a képzett és tapasztalt filmes személyzet. Legutóbb 2014-ben emelkedett a magyarországi filmgyártás támogatásának mértéke, akkor is 5 százalékos ugrással 25 százalékra.

Ahogy az a Magyar Nemzeti Filmalap egyik rendezvényén elhangzott, a filmes támogatási rendszer működése kimutathatóan és már rövidtávon is profitot termel. Amellett, hogy az adó-visszatérítésre jutó adóbevétel aránya is növekszik, fontosabb, hogy az itthon forgatott külföldi produkciók foglalkoztatást biztosítanak, munkahelyeket teremtenek a hazai szakemberek számára. A számítások szerint összességében véve az állami támogatás konjunktív hatása a gazdaságra több mint tízszeres. A filmtámogatás vonzerejét mutatja, hogy Magyarország filmipari bevételei is jelentősen, több mint hússzorosára nőttek az elmúlt 15 évben, a 2004-es évi 3 Mrd Ft-hoz képest.

A régiós versenyben is befutó a magyar filmtámogatás

Nem véletlen tehát, hogy a környező országok is sorra bevezették a magyarhoz hasonló, saját nemzeti filmtámogatási rendszerüket, elsődlegesen a nagy költségvetésű külföldi produkciókat megcélozva. Így például legnagyobb régiós riválisunk, Csehország 20 százalékos, de Románia pl. 35 százalékos mértékű (költség alapú) támogatást tud nyújtani, mely egyre kiélezettebb versenyt teremt a közép-európai filmpiacon. A filmtámogatás mértékének 30 százalékra emelése – a magyar filmipar elmúlt néhány évben megvalósult fejlesztései mellett (pl. a letéti számla rendszere, a Filmipari Képzési Program és a Filmforgatási Helyszínek Irodája bevezetése) – a várakozások szerint biztosítja majd, hogy Magyarország a nagy költségvetésű külföldi produkciók számára továbbra is a leginkább választott és kedvelt forgatási helyszín maradhasson.

A bejegyzés szerzője dr. Kiss Helga, az RSM Hungary senior adómenedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
2019. szeptember 20.

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Donald Trump amerikai elnök pert indított az adóbevallásait peres úton bekérő ügyész ellen New Yorkban. A manhattani kerületi ügyész nyolc évre visszamenőleg kérte be Donald Trump és családja adóbevallási dokumentumait.

Kis magyar pénztörténet – Ezüsttől az aranyig (5. rész)
2019. szeptember 20.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. Egyes esetekben ez nemzeti nagyságunkat tükrözte, máskor viszont sorstragédiánk megjelenési formája volt. Sorozatunk ötödik részében XIX. század második felének pénztörténetét, annak részeként az aranyalapú korona bevezetését mutatjuk be.

Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 2. rész
2019. szeptember 19.

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunk második részében is azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat - lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra - amelyeket igazán hasznosnak találunk.

Idén kevesebb adózótól több civil részesült az egyszázalékos támogatsából
2019. szeptember 18.

Közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára. Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot. 165 millió Ft-tal, idén újra a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány részesülhet a legtöbb felajánlásból - közölte a NIOK Alapítvány.