Emelkedik a filmtámogatás mértéke

Szerző: dr. Kiss Helga
Dátum: 2018. augusztus 2.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU bizottságának jóváhagyásával a magyarországi közvetett filmtámogatás mértéke 30 százalékra emelkedik 2018. június 11-től. A magasabb filmtámogatási arány 2024. december 31-ig bizonyosan érvényes, így az egyre erősebb európai és régiós versenyben a magyar filmipar nagy eséllyel megőrizheti piacvezető szerepét. A filmtámogatás igénylésének menetében nem várható változás.

Filmtámogatás – elsősorban a belföldi költségekre fordítható

A megemelt támogatást a 2018. június 11-én, vagy azt követően benyújtott támogatási jogosultsági kérelmekre lehet majd alkalmazni. Fontos megjegyezni, hogy a 30 százalékos mérték a belföldön elköltött költségekre vonatkozik. Ugyanakkor mivel a mozgókép törvény megengedi, hogy az elszámolható belföldi költség negyedét meg nem haladó mértékben a nem Magyarországon elköltött költségek is támogatást kapjanak, így a támogatás effektív mértéke a korábbi 31,25%-ról 37,5%-ra növekszik (100+25*0,3).

Az iparág a társasági adó támogatási rendszer 2004-es bevezetése óta dinamikusan fejlődik. Ebben az adó-visszatérítésen túl fontos szerepet játszanak Magyarország kedvező adottságai is; az ár- és bérszínvonal, a devizastabilitás, a rendelkezésre álló filmipari infrastruktúra, illetve a képzett és tapasztalt filmes személyzet. Legutóbb 2014-ben emelkedett a magyarországi filmgyártás támogatásának mértéke, akkor is 5 százalékos ugrással 25 százalékra.

Ahogy az a Magyar Nemzeti Filmalap egyik rendezvényén elhangzott, a filmes támogatási rendszer működése kimutathatóan és már rövidtávon is profitot termel. Amellett, hogy az adó-visszatérítésre jutó adóbevétel aránya is növekszik, fontosabb, hogy az itthon forgatott külföldi produkciók foglalkoztatást biztosítanak, munkahelyeket teremtenek a hazai szakemberek számára. A számítások szerint összességében véve az állami támogatás konjunktív hatása a gazdaságra több mint tízszeres. A filmtámogatás vonzerejét mutatja, hogy Magyarország filmipari bevételei is jelentősen, több mint hússzorosára nőttek az elmúlt 15 évben, a 2004-es évi 3 Mrd Ft-hoz képest.

A régiós versenyben is befutó a magyar filmtámogatás

Nem véletlen tehát, hogy a környező országok is sorra bevezették a magyarhoz hasonló, saját nemzeti filmtámogatási rendszerüket, elsődlegesen a nagy költségvetésű külföldi produkciókat megcélozva. Így például legnagyobb régiós riválisunk, Csehország 20 százalékos, de Románia pl. 35 százalékos mértékű (költség alapú) támogatást tud nyújtani, mely egyre kiélezettebb versenyt teremt a közép-európai filmpiacon. A filmtámogatás mértékének 30 százalékra emelése – a magyar filmipar elmúlt néhány évben megvalósult fejlesztései mellett (pl. a letéti számla rendszere, a Filmipari Képzési Program és a Filmforgatási Helyszínek Irodája bevezetése) – a várakozások szerint biztosítja majd, hogy Magyarország a nagy költségvetésű külföldi produkciók számára továbbra is a leginkább választott és kedvelt forgatási helyszín maradhasson.

A bejegyzés szerzője dr. Kiss Helga, az RSM Hungary senior adómenedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


E-egyszázalék az e-szja mellé
2021. április 16.

A 2020 évi szjabevallás elkészítésének, illetve jóváhagyásának határideje május 20. Ez az 1+1 százalék adó feletti rendelkezési lehetőség hatérideje is, amely az e-szja részeként szintén megoldható pár kattintással.

További érdekességek a számolócédulák világából
2021. április 16.

A számolócédulák szokványos témakörei voltak a vendéglátás, az étel, az ital, a dohányzás, az üzletek, az iparcikkek, a lakossági szolgáltatások, a sajtótermékek reklámozása. Ezek mellett jó néhány egyéb célterület is szerepel a számolócédulákon, így például a nemzeti és politikai propaganda, a pénzügyi szolgáltatások, a kultúra, az egészségügy, a sport, a turisztika. Érdemes ezekre is kitérni!