Enyhítik a francia adóprést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vagyonadó. A legvagyonosabbak és a legjobban keresők adójának maximálásával igyekszik visszacsábítani Franciaországba a hatalmas közterhek miatt külföldön élő gazdag honfitársait az új francia államfő. Nicolas Sarkozy azonban eleddig nem tudta meggyőzni ezt a rendkívül mobil réteget, amelynek körében tovább él a kétely, hogy vajon tartósak lesznek-e a mostani könnyítések.

A gazdagok megsarcolását célzó vagyonadót – egy populista kampány kíséretében – az 1981-es hatalomra kerülése után röviddel vezette be Francois Mitterrand szocialista köztársasági elnök. Ellenlábasa – Jacques Chirac – kormányra kerülése idején, 1986-ban visszavonta a törvényt, sokak szerint azonban emiatt maradt alul két év múlva Mitterrand-nal szemben az elnökválasztáson. Az 1995-ös hatalomra kerülése idején Chirac már nem vonta vissza, sőt szigorította a vagyonadót, amely tavaly mintegy 3,7 milliárd eurót hozott a kincstárnak. A legutóbbi időkben alkalmazott rátája 0,5 százalék volt azok számára, akiknek a vagyonuk – az ingatlanukkal együtt – elérte a 760 ezer eurót, és 1,8 százalék azoknak, akiknek a birtokában legalább 15,8 millió eurós értéktömeg volt. Mindezt a személyi jövedelemadón felül kellett leróni, amely a maga 48,1 százalékos felső kulcsával az egyik legmagasabb a kontinensen. A rocksztár Johnny Hallyday például Svájcba települése előtt jövedelmének 72 százalékát fizette be a kincstárnak adó címén.

Sarkozy reformja szerint egy háztartásra maximum a befolyó jövedelmek 50 százalékának megfelelő adót lehet kiróni, függetlenül a meglévő vagyon értékétől. A jogszabályt július 28-án a felsőház is elfogadta, így az még az idén hatályba léphet.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek