Értelmezzük az idei áfaváltozásokat (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Áfa-kalauz legfrissebb számában példákkal illusztrálva bemutatja a friss jogszabályi változásokat és az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályokat. A szaklap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


2018. január 1-tól számos ponton módosult az Áfa törvény; a jogszabály szövege több olyan rendelkezéssel is bővült, amelyeket korábban a régi  Art. tartalmazott. Az Áfa-kalauz legfrissebb számában bemutatja a friss jogszabályi változásokat és az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályokat. Így olvashat a szaklapban a fordított adózás alá tartozó tényállások körének bővüléséről, az 5 százalékos adómérték alá eső termékek körének bővüléséről, az összesítő jelentéssel kapcsolatos változásokról és az Art. módosításával összefüggő egyéb változásokról.

Az EU hozzáadottértékadó-rendszerének valaha látott legszélesebb körű reformján dolgozik. Persze, mint uniós szinten minden, ez is meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, ezért a tagországok nyomására úgynevezett gyorsintézkedéseket („Quick Fixies”) vezetnek be. Adócsalás elleni gyorsintézkedések az EU-ban című írás szerzője beszámol az általános forgalmi adózás Európai Unió Bizottsága által javasolt jövőbeli irányáról, valamint bemutatja és a hazai gyakorlat szempontjából értelmezi a rendszer átfogó reformjáig hozott gyorsintézkedéseket.

Mind az Európai Unióban, mind Magyarországon változatlanul az általános forgalmi adó képezi a tagállami költségvetési bevételek legnagyobb forrását. Tekintettel az adónem speciális jellegére, amely szerint a költségvetésben csak a fizetendő és levonható adó különbözete marad, egyáltalán nem mindegy, hogy az áfavisszaigénylések mennyire megalapozottak. Ennek szakszerű ellenőrzéséhez felkészült szakemberekre van szükség, amihez viszont elengedhetetlen a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság releváns ítéleteinek ismerete. Az Áfalevonási jog gyakorlása a Héa-irányelv 226. cikkének tükrében című írás ezért röviden bemutatja a bírói testület aktuális ítéleteit.

Az Áfa-kalauz legfrissebb száma itt rendelhető meg.Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.