Értelmezzük az idei áfaváltozásokat (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. január 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Áfa-kalauz legfrissebb számában példákkal illusztrálva bemutatja a friss jogszabályi változásokat és az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályokat. A szaklap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


2018. január 1-tól számos ponton módosult az Áfa törvény; a jogszabály szövege több olyan rendelkezéssel is bővült, amelyeket korábban a régi  Art. tartalmazott. Az Áfa-kalauz legfrissebb számában bemutatja a friss jogszabályi változásokat és az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályokat. Így olvashat a szaklapban a fordított adózás alá tartozó tényállások körének bővüléséről, az 5 százalékos adómérték alá eső termékek körének bővüléséről, az összesítő jelentéssel kapcsolatos változásokról és az Art. módosításával összefüggő egyéb változásokról.

Az EU hozzáadottértékadó-rendszerének valaha látott legszélesebb körű reformján dolgozik. Persze, mint uniós szinten minden, ez is meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, ezért a tagországok nyomására úgynevezett gyorsintézkedéseket („Quick Fixies”) vezetnek be. Adócsalás elleni gyorsintézkedések az EU-ban című írás szerzője beszámol az általános forgalmi adózás Európai Unió Bizottsága által javasolt jövőbeli irányáról, valamint bemutatja és a hazai gyakorlat szempontjából értelmezi a rendszer átfogó reformjáig hozott gyorsintézkedéseket.

Mind az Európai Unióban, mind Magyarországon változatlanul az általános forgalmi adó képezi a tagállami költségvetési bevételek legnagyobb forrását. Tekintettel az adónem speciális jellegére, amely szerint a költségvetésben csak a fizetendő és levonható adó különbözete marad, egyáltalán nem mindegy, hogy az áfavisszaigénylések mennyire megalapozottak. Ennek szakszerű ellenőrzéséhez felkészült szakemberekre van szükség, amihez viszont elengedhetetlen a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság releváns ítéleteinek ismerete. Az Áfalevonási jog gyakorlása a Héa-irányelv 226. cikkének tükrében című írás ezért röviden bemutatja a bírói testület aktuális ítéleteit.

Az Áfa-kalauz legfrissebb száma itt rendelhető meg.


Kapcsolódó cikkek:


Egységesek lesznek jövőre az EU-n belüli áfamentes értékesítés adatkövetelményei
2019. október 18.

Egységesek lesznek jövőre az EU-n belüli áfamentes értékesítés adatkövetelményei

A vevői készlet egyszerűsítés egységes uniós szabályozása minden tagállamban azonos követelményeket állít fel az áfamentesség feltételeként, mind a vevőre, mind az eladóra, mind a készletekre vonatkozóan. Amennyiben ezeket az adatokat és paramétereket a két EU tagországban működő érintett cégek pontosan nyilvántartják, 2020. januártól egyszerűbb adóadminisztrációval dolgozhatnak.

Kis magyar pénztörténet – … és megszületik a forint (7. rész)
2019. október 18.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. A Magyar Nemzeti Bank megalakulása, majd a koronát beváltó pengő bevezetése, az új nemzeti valuta stabilizálódása egy új felvirágzás ígéretét hordozta. Hogy mégsem így lett, azt ma már tudjuk.

Iparűzési adó: évtizedes gyakorlatot írt felül a Kúria
2019. október 17.

A Kúria közelmúltbeli döntései egy évtizedek óta bevett iparűzésiadó-kezelési gyakorlatot írtak felül. A magyar gazdaság számos szereplőjénél - például kiskereskedelem, autóipar, vendéglátás - is utólag többlet iparűzésiadó-fizetési kötelezettség keletkezhet.