Értelmezzük az idei áfaváltozásokat (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. január 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Áfa-kalauz legfrissebb számában példákkal illusztrálva bemutatja a friss jogszabályi változásokat és az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályokat. A szaklap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


2018. január 1-tól számos ponton módosult az Áfa törvény; a jogszabály szövege több olyan rendelkezéssel is bővült, amelyeket korábban a régi  Art. tartalmazott. Az Áfa-kalauz legfrissebb számában bemutatja a friss jogszabályi változásokat és az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályokat. Így olvashat a szaklapban a fordított adózás alá tartozó tényállások körének bővüléséről, az 5 százalékos adómérték alá eső termékek körének bővüléséről, az összesítő jelentéssel kapcsolatos változásokról és az Art. módosításával összefüggő egyéb változásokról.

Az EU hozzáadottértékadó-rendszerének valaha látott legszélesebb körű reformján dolgozik. Persze, mint uniós szinten minden, ez is meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, ezért a tagországok nyomására úgynevezett gyorsintézkedéseket („Quick Fixies”) vezetnek be. Adócsalás elleni gyorsintézkedések az EU-ban című írás szerzője beszámol az általános forgalmi adózás Európai Unió Bizottsága által javasolt jövőbeli irányáról, valamint bemutatja és a hazai gyakorlat szempontjából értelmezi a rendszer átfogó reformjáig hozott gyorsintézkedéseket.

Mind az Európai Unióban, mind Magyarországon változatlanul az általános forgalmi adó képezi a tagállami költségvetési bevételek legnagyobb forrását. Tekintettel az adónem speciális jellegére, amely szerint a költségvetésben csak a fizetendő és levonható adó különbözete marad, egyáltalán nem mindegy, hogy az áfavisszaigénylések mennyire megalapozottak. Ennek szakszerű ellenőrzéséhez felkészült szakemberekre van szükség, amihez viszont elengedhetetlen a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság releváns ítéleteinek ismerete. Az Áfalevonási jog gyakorlása a Héa-irányelv 226. cikkének tükrében című írás ezért röviden bemutatja a bírói testület aktuális ítéleteit.

Az Áfa-kalauz legfrissebb száma itt rendelhető meg.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020. május 29.

Június 2-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamennyi Pest megyei ügyfélszolgálatán újra fogadják az ügyfeleket, akiket ugyanakkor arra kér a hivatal, hogy részesítsék előnyben az elektronikus vagy telefonos ügyintézést.

4,8 százalékos magyar visszaesést vár idén a Moody’s
2020. május 29.

Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zömének államadós-profilja képes ellenállni a növekedést és az államháztartási mutatókat érő rövid távú sokknak. A hitelminősítő szerint a legmélyebb recesszió Horvátországban lesz, a magyar gazdaság idén 4,8 százalékkal esik vissza.

Adózás koronavírus idején (4. rész)
2020. május 29.

A koronavírus-helyzet sokba kerül! Általában az egész emberiségnek is, de szűkebben Magyarországnak vagy akár az egyes családoknak, személyeknek is. A halálos áldozatokon túl az egészségügyi ellátás, a gazdasági visszaesés, a kilábalás költségei a legjelentősebbek. Ezeket a költségeket finanszírozni kell. Ideális esetben a teherviselő képesség alapján, amelynek megvalósítása kormányzati feladat. Erre Magyarországon felhatalmazást kapott a kormány a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényben.