EU: nyilvánossá tennék a multik adófizetését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyilvánossá tenné az Európai Parlament, hogy melyik multi melyik országban mennyi adót fizet. A testület szerint 50-70 milliárd euró tűnik el évente be nem fizetett adóként.


Az EP plenáris ülésén kedden elfogadott jelentés szerint a globálisan legalább 750 millió euró forgalmú vállalatoknak országonként nyilvánosságra kellene hozniuk az adózásukat. A strasbourgi ülésen 534 szavazattal, 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett jóváhagyott jelentés szerint a multiknak nyilvánossá kellene tenniük, melyik országban mennyit adóztak. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozna.

A társasági dóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyenesen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni. A vállalatoknak ezen felül az Európai Bizottság nyilvántartása számára is jelentést kellene készíteniük.

 

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok pontosabb képet kapjanak a nagyvállalati közteherviselésről, és ezáltal visszaszorítsák az adóelkerülést – hangsúlyozta az uniós parlament, kiemelve, hogy becslések szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként.

A jelentés értelmében közzé kellene tenni a cégek és leányvállalataik nevét, működési területét, az alkalmazottak számát, a nettó forgalmat, a jegyzett tőkét, az adózás előtti eredményt, a megtakarításokat, az adott évben, adott országban befizetett társasági adót, s azt, hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adókedvezményben.

A tagállamok – például kereskedelmi szempontból kényes információk esetén – felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott országban érvényes, és értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő cégek listáját. A parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, amelynek alapján utólag, a felmentés miatt korábban nem publikált adóinformációkat is nyilvánosságra kellene hozni.

Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között.

(MTI)

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.