Európai Bíróság előtt a magyar iparűzési adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar helyi iparűzési adóval (hipa) kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárás csütörtökön kerül az Európai Bíróság (EB) elé.

Az európai eljárást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke által vezetett tanács kezdeményezte, a hipa közösségi joggal összeegyeztethetőségének vizsgálatát kérve. Az EB tavaly októberben a hipához sok tekintetben hasonló, s ugyancsak vitatott olasz helyi adót, az IRAP-ot nem minősítette tiltott forgalmi adónak.

A tárgyalásra a Zala Megyei Bíróság hasonló ügyben feltett kérdését egyesítve, a főtanácsnoki vélemény bevárása nélkül kerül sor, kimenetelétől az LB korábbi tájékoztatása szerint több száz per sorsa és mintegy 400 milliárd forint adófizetési kötelezettség teljesítése függ.

Számos magyarországi társaság ugyanis korábban a hipa jogszerűségét vitatva eljárást kezdeményezett a befizetett adó visszatérítését remélve. A fővárosi közigazgatási hivatal korábbi tájékoztatása szerint 2005-ben és 2006-ban (októberig) összesen 252 adózó nyújtott be fellebbezést, az ezek által érintett adóösszeg meghaladta a 32,6 milliárd forintot.

A fellebbezők a forgalmi típusú adókra vonatkozó uniós szabályozásra hivatkoztak, amely szerint minden tagállam csak egy forgalmi típusú adónemet tarthat fenn, ez pedig az áfa. A közigazgatási hivatal azonban már 2005-ben nyilvánvalóvá tette: másodfokú hatóságként úgy ítéli meg, hogy az érintetteknek fizetniük kell az iparűzési adót, és ennek szellemében hozta meg határozatait.

A hivatal úgy érvel, az uniótól kapott dereguláció szerint 2007. december 31-éig hatályban maradhatnak az iparűzési adóban nyújtott kedvezmények, mentességek, s az átmeneti mentességgel a bizottság közvetett módon az iparűzési adó közösségi joggal való összeegyeztethetőségét is elismerte.

A Pénzügyminisztérium (PM) június elején, a tárgyalás kitűzésének hírére úgy reagált: azzal, hogy az EB a vártnál korábban napirendjére veszi a döntést, rövid időn belül megnyugtatóan lezárulhat egy többek által bizonytalannak tekintett időszak; a PM álláspontja továbbra is az, hogy a magyar iparűzési adó nem ütközik a közösségi jogba, s azzal számol, hogy ezt az EB döntése meg fogja erősíteni.

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekért felelős biztosa május végén egy konferencián ugyancsak úgy vélekedett, hogy az EB a hipát várhatóan nem minősíti forgalmi típusú adónak.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.