EY: egyszerűsödik az adózás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. január 12.
Rovat:

Az idei év is számos adómódosítással indult, amelyek ugyan nem hoznak gyökeres változást, de rendkívül szerteágazóak, és a gazdaság számos területét érintik – írja közleményében az EY.


A munkáltatókat érintő változások négy csoportra bonthatók:

  • módosulnak az eljárási szabályok
  • a foglalkoztatást elősegítő és a munkaerőhiány enyhítését célzó intézkedéseket vezetnek be
  • bővítik a fejlesztési adókedvezmények körét
  • továbbá a jogalkotó sok fontos részletkérdést pontosított, újradefiniált.

​Az adóeljárás szabályozása tartalmilag – a jogorvoslati rendszer átalakításától eltekintve – kevésbé, formailag azonban alaposan megváltozott: a törvényhozás átszerkesztette a jelenleg hatályos, adózás rendjéről szóló törvényt, amelynek helyébe három új eljárási jogszabály lép. Az egyik egy új törvény az adózás rendjéről; a másik az adóigazgatási rendtartásról szól, végül egy szintén új jogszabály az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokat foglalja össze. Számos anyagi jellegű rendelkezés átkerült az egyes adótörvényekbe. Az EY adótanácsadási üzletágának értékelése szerint az új szemléletű szabályozás egyszerűbbé, könnyebbé és közérthetőbbé teszi az adózást, valamint számos ügyfélbarát megoldással szolgál. Ugyanakkor a jogorvoslati rendszer átalakítása – mely valamennyi hatósági és bírósági szinten az adózói jogok szűkítésével jár – alapvetően új, tudatosabb és körültekintőbb ellenőrzési megközelítésre és hozzáállásra ösztönzi az adózókat.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

A foglalkoztatással kapcsolatos terhek tovább mérséklődnek: a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke 19,5 százalékra csökken. A törvényalkotók törekedtek arra, hogy megkönnyítsék a foglalkoztatást, a munkaerő földrajzi mobilitását. A társasági adótörvény rendezi, hogy milyen feltételekkel lehet elszámolni a munkavállalók számára épített bérlakások beruházási költségeit. A személyi jövedelemadó-törvény pedig a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás szabályait határozza meg. A lakhatási támogatás adómentességének mértéke 2018-tól jelentősen emelkedik, öt éven át lesz adható, fokozatosan csökkenő értékben.

„Az új adószabályok egy olyan eszközt adnak a munkáltatóknak, amivel adómentes támogatást adhatnak azoknak a munkavállalóknak, akik hajlandóak új régiókba költözni és adott esetben új iparágakban munkát vállalni, ezzel tompítva a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő hiányát” – idézi a közlemény Bedő Krisztinát, az EY személyügyi tanácsadási üzletágának partnerét.


Kapcsolódó cikkek:


Áfalevonás a holdingoknál: felül kell vizsgálni a gyakorlatot
2018. augusztus 15.

Változások figyelhetők meg a holdingtársaságok áfaszempontból történő megítélésében az Európai Unió Bírósága által az elmúlt időszakban kiadott joganyagok alapján, ezért célszerű felülvizsgálniuk az eddigi áfalevonási gyakorlatukat.

Figyel a NAV a magánorvosokra
2018. augusztus 15.

Több mint száz vizsgálatot folytatott le az adóhivatal a magánegészségügyi szektorban az elmúlt másfél évben. A számlaadással ebben az ágazatban is akadnak gondok.

Lecsapott a NAV a vagyonát kimentő vállalkozóra
2018. augusztus 15.

A cég ellen folyó nyomozás során a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága összesen 29 helyszínen tartott házkutatást, az országos akcióban részt vevő 54 pénzügyi nyomozó könyvelési iratokat, informatikai adatokat foglalt le.