Felmentették a NAV-ellenőr gyilkosát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felmentette és elrendelte a NAV-ellenőrökre támadó férfi kényszergyógykezelését a bíróság – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.


A Fővárosi Törvényszék 2016. szeptember 9-én kihirdetett ítéletével büntethetőséget kizáró kóros elmeállapota miatt felmentette és egyben kényszergyógykezelését rendelte el annak a férfinak, aki 2015 februárjában késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos ügyben eljáró két munkatársára. 

A Fővárosi Főügyészség különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása alatt, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat L. Péter ellen. A bíróság a váddal egyezően állapította meg a tényállást. Eszerint a vádlott 2009-től nagyobb összegű tartozást halmozott fel, amelyet nem egyenlített ki, így végrehajtási eljárás indult ellene. A NAV két munkatársa 2015 februárjában kereste fel a vádlottat, aki semmilyen együttműködést nem tanúsított. A sértettek kérése ellenére a szobában a lámpát sem kapcsolta fel, ellenben felkapta a sértettek aktatáskáját, és kidobta a ház udvarára. Ezután két kést vett elő, rátámadt a kormánytisztviselőkre, és mindkettejüket megszúrta. A két sértettnek sikerült kimenekülnie a ház udvarára, a vádlott azonban üldözőbe vette őket. Az udvaron rekedt végrehajtókra ismét késsel támadt, mindkettejüket megszúrta, egyiküket több mint húsz alkalommal. A férfi az elszenvedett súlyos sérülések következtében perceken belül életét vesztette. A másik sértett is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még segítséget tudott kérni telefonon, életét a gyors kórházi beavatkozás mentette meg.

Az ügyész vádbeszédében hangsúlyozta, hogy a vádlott többször állt pszichiátriai kezelés alatt. Súlyos tudathasadásos elmebetegsége a bűncselekmény elkövetésekor is fennállt, és tartósan, élete végéig fenn fog állni – ezért büntetőjogi felelőssége nem állapítható meg. Indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat az ellene emelt vád alól, és ezzel egyidejűleg rendelje el kényszergyógykezelését. A vádlott védője egyetértett az ügyészi indítvánnyal.

A vádlott az eljárás során a bűncselekmény elkövetését beismerte, az utolsó szó jogán úgy nyilatkozott, hogy megbánta tettét. A bíróság ítéletét az ügyben keletkezett nyomozási iratokra, tanúvallomásokra és szakértői véleményekre alapozva hozta meg. Megállapította, hogy a vádlott elkövette a terhére rótt – és a vád szerint minősülő – bűncselekményt. A felelősség körében a bíróság kiemelte, hogy a hatályos büntető jogszabályok szerint büntethetőséget kizáró ok, ha az elkövető a bűncselekmény elkövetésekor elmebeli állapota miatt nem képes tettei következményeinek felismerésére, ezért az ilyen állapotban lévő személy büntetőjogi felelősségre nem vonható. Ezért a bíróság a vádlott határozatlan idejű kényszergyógykezelését rendelte el. A kényszergyógykezelést mind a vádlott elmebeli állapota, mind a súlyos, élet elleni bűncselekmény elkövetése indokolta. Az ítélet jogerős.Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.