Fiatalok szja mentessége – itt a törvényjavaslat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megismerhetővé vált az összes részlet a kormány által beharangozott szja mentességről, már elérhető a törvényjavaslat.

Jövő év január elsejétől léphet hatályba a már korábban beharangozott javaslat a fiatalok szja mentességéről, amely valójában a fiatalok átlagbérig szóló adóalap-kedvezményéről szól – a javaslat már olvasható a parlament honlapján. Ennek gyakorlati következményként a magas jövedelmű fiatalok is jogosultak lesznek az adóalap kedvezményre, de csak az átlagbér mértékéig.

A javaslat részletes indoklása szerint a fiatal adózó a tárgyévet megelőző év július hónapjára a KSH által a teljes munkaidőben
alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékéig lesz jogosult adóalapkedvezményre, utoljára arra a hónapra, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. Az új kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Korábban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a javaslatot a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik legfontosabb pontjának nevezte, ami évente mintegy 280 ezer fiatalt érint, nem számolva a diák- vagy gyakornoki munkát végzőket.


Kapcsolódó cikkek

2021. február 18.

A diákmunkásoknak is jár az szja-mentesség

Azokat a fiatalokat is érinti a 25 év alattiak szja- (személyi jövedelemadó) mentessége, akik diákszövetkezeteken keresztül vállalnak munkát – közölte Novák Katalin.