Fizessék be a helyi adókat!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hetük van az adózóknak, hogy befizessék a helyi adók első féléves összegét, amelyet az önkormányzatok kivetéssel állapítottak meg számukra. Ugyancsak fizetni kell a luxus- és a gépjárműadót is. A nem túl fényes anyagi helyzetben lévő önkormányzatok mostanában értesítik az adózókat, hogy pontosan mennyit és milyen típusú adót kell a helyhatóságok számlájára befizetni.

Az adózók számára kellemetlen hír, hogy a csökkenő központi források miatt sok önkormányzat a helyi adók esetében is élt az emelés lehetőségével, illetve új adókat is bevezettek. A legrosszabbul ezúttal vélhetően a gépjármű-tulajdonosak járnak, esetükben akár százszázalékos adóemelés is előfordulhat. Január elsejétől ugyanis megszűnt az ún. „súlyadó”, helyébe az autó életkora és a motor teljesítménye alapján megállapítandó adóteher lépett. Rosszul jártak a motorkerékpár-tulajdonosok is, mivel megszűnt a 250 köbcentiméter alatti, rendszámtáblával ellátott motorkerékpárok adómentessége is. S a kellemetlen híreknek még nincs vége: búcsút lehet mondani a személygépkocsik és motorkerékpárok 20, 30, illetve 50 százalékos, katalizátor utáni környezetvédelmi kedvezményének is. Év eleje óta a gépjárműadó alapja a személygépkocsi és motorkerékpár esetén annak kilowattban kifejezett teljesítménye. A törvény az adó mértékét a teljesítmény és a gépjármű gyártási évétől eltelt idő függvényében határozza meg. Kivételt jelentenek a tehergépjárművek, amelyeknél megmarad a régi rendszer.

A súlyadó helyébe lépő gépjárműadó kivetése sok önkormányzat számára okoz gondot, mivel az 1998 előtti személygépkocsik forgalmi engedélye még nem tartalmazza a teljesítményt. A december 18-án elfogadott törvény – vélhetően mindezeket figyelembe véve – úgy rendelkezik, hogy 2007-ben a gépjárműadó első féléves összege nem március 15-én, hanem az önkormányzati adóhatóság határozatának kézhezvételét követő 15 napon belül esedékes.

A nagyobb teljesítményű autók tulajdonosai felkészülhetnek, hogy esetükben gyakran több mint százszázalékos lesz az adóemelés.

A helyi adókról szóló törvény szabályai egyébként 2007-től alapvetően nem változtak, viszont a tételes adók kivethető maximális mértéke az inflációval megegyezően emelkedett. A vállalkozásoknak a helyi adók közül a leggyakrabban az iparűzési adót kell fizetni, amelynek befizetését nem érdemes kockáztatni, tekintve, hogy a magyarhoz hasonló olaszországi helyi adót (IRAP) nem minősítette tiltott forgalmi adónak az Európai Bíróság. Ezen adónemből – a munkaszüneti nap miatt március 15-e helyett – március 19-ig az önkormányzat által fizetési meghagyásban meghatározott adóelőleget kell befizetni, amely egyébként kérelemre mérsékelhető. Az önkormányzatok egyre gyakrabban vetnek ki vagyoni típusú adót – építmény-, telekadót –, amelyet annak kell megfizetni, aki az év első napján a vagyontárgy tulajdonosa volt. A helyhatóságok legújabb „kedvence” – legalábbis az idén több önkormányzat is bevezette – a kommunális adó, amelyet vagy az építmények, telkek tulajdonosaira vetnek ki, vagy a vállalkozásokra az alkalmazottaik száma után.

Március 19-éig esedékes a luxusadó első félévi összegének a befizetése is, amely egyébként a százmillió forintnál drágább, magánszemélyek tulajdonában álló, illetve a magánszemély javára bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelt lakóingatlanokat terheli. Az adó mértéke 0,5 százalék a 100 millió forint értéket meghaladó adóalaprészre. A kétszeres adóztatás elkerülése érdekében az adóból levonható az adott ingatlan után megfizetett bármilyen helyi adó (vagyis építményadó, üdülőépület utáni idegenforgalmi adó, magánszemély kommunális adója).

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.