Fizet a tb síbalesetkor?

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2014. január 27.
Rovat: Egyéb kategória

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EU-Kártyával a magyar kötelező egészségbiztosítás által fedezett szolgáltatások igénybe vehetők valamennyi uniós tagállamban. A külföldi ellátásnak viszont önrésze is lehet. A hegyi mentés drága, és a kártyát az utasbiztosítás jól kiegészíti.


Az EU szabályai lehetővé teszik, hogy a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az EU tagállamaiban. Ezt a jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-Kártya) igazolja – olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján megjelent közleményben.

Az EU-Kártya alapján a magyar jogosult az adott ellátást a másik tagállamban ugyanolyan módon veheti igénybe, mint a helyi biztosítottak, így ha az adott állam biztosítottai önrészt fizetnek az ellátásért, akkor a magyaroknak is ezt kell tenniük. 

Az EU-Kártyáról minden információt megtalálhat itt.

Önrészek EU-Kártyánál

A biztosított által fizetett önrész mértéke kórházi ellátás esetén:

Ausztria: 10-18 euró/nap
Franciaország: a kezelés díjának 20 százaléka, de legalább 18 euró naponta 
Olaszország: szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 euró alkalmanként
Szlovákia: 1,99 euró sürgősségi díj
Svájc: 18 év alatt 33, 18 év fölött 92 frank

Számla utólagos megtérítése

Franciaországban és Svájcban a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások teljes költségét ki kell fizetni.

A kifizettet számla alapján hazatérés után igényelhető a költségek megtérítése az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervétől. Ilyenkor a hivatal csak az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő összeget téríti meg

Ha valaki EU-Kártya nélkül vesz igénybe ellátást, és az orvostól vagy kórháztól számlát kap, ennek alapján ugyanilyen módon igényelheti költségei visszatérítését.

Fontos tudni, hogy a kártyával csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő orvosnál lehet igénybe venni szolgáltatásokat, így célszerű minden esetben közkórházhoz fordulni – írja közleményében az OEP.

A mentés drága

A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint a biztosítottak számára is díjköteles, amit az egészségbiztosító nem térít meg, ahogyan a helikopteres mentőszállítást sem. Erre legfeljebb egyéb biztosítások lehetnek alkalmasak.

Gyakran a helyi egészségbiztosítás nem a mentőszámla összegét téríti, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget. Különösen igaz ez Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából a számla összegétől függetlenül legfeljebb nagyjából 800 eurót térítenek, ami jóval alacsonyabb a légi mentés költségénél.

EU-Kártya vagy utasbiztosítás?

Az EU-Kártya és az utasbiztosítás kiegészítő jellegű. Az OEP által közölt táblázatból kiderül, hogy a fent felsoroltakhoz képest az utasbiztosítás a kötvényeben meghatározott összeghatárig a szerződésben szereplő összes ellátás költségeit fedezi, vagyis alkalmas az állami ellátások önrészének fedezésére is, valamint a magánszolgáltató költségeit is megtéríti.

 


Kapcsolódó cikkek:


Felpöröghetnek a cégvásárlások az egészségügyben
2021. március 1.

A COVID járvány hatásai és a gazdasági visszaesés egyenlőtlenül érintette az egészségügyi szektor egyes ágazatait. A cégvásárlások terén 2021-től új lendületet kaphat az egészségügy területe, a kivárási periódus után újra felértékelődhet az ágazat.

NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.