Földadó jön Hódmezővásárhelyen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. november 19.
Címkék: ,
Rovat:
2021. január 1-jétől a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek kell az általuk bérbe adott termőföld után adót fizetniük.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményező ülésén kifejtette, a központi adóváltozások és a gazdasági visszaesés miatt jövőre is jelentős mértékben csökkennek az önkormányzat bevételei.

Négy tervezetet tárgyaltak meg az ülésen: a magánszemélyek építményadójának újbóli bevezetését, a vállalkozások építményadójának emelését, kommunális-, illetve földadó kivetését.

A képviselők többsége által támogatott javaslat szerint – amely a veszélyhelyzetre tekintettel a polgármester döntése alapján 2021. január 1-jén lép hatályba – a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek kell az általuk bérbe adott termőföld után adót fizetniük.

A magasabb aranykorona-értékű területek után hektáronként 6 ezer, az alacsonyabbak után 3 ezer forint lesz a földadó évente. A kettő hektár alatti tulajdonnal rendelkezők mentességet kapnak.

Az adó a város területén található 42 ezer hektárnyi termőföld 40 százalékát érinti, a várható bevétel 70-80 millió forint lesz 2021-ben.

A polgármester közölte, az adó a városban jellemző hektáronkénti 80 ezer forintos éves bérleti díj 8 százalékát teszi ki.

A képviselők többsége támogatta a gyermekétkeztetési díjak 7-10 százalékos emelését, valamint az önkormányzati lakások bérleti díjának több mint 26 százalékos növelését is a következő négy évben.

Benkő Zsolt (Fidesz) képviselő az ülés előtti online sajtótájékoztatón kifejtette, elfogadhatatlannak tartja az adóemelést. Mint mondta a világjárványi idején támogatni kellene a vállalkozókat, a gazdálkodókat, nem pénzt elvenni tőlük.

Márki-Zay Péter az országban szinte az egyetlen polgármester, aki a járvány idején adót emel településén – mondta.

A földadó ötletét nem előzte meg semmiféle egyeztetés, a polgármester nem tárgyalt sem az érintettekkel, sem az őket képviselő érdekvédelmi szervezetekkel. Az újabb adó bevezetése nagyon rosszul fogja érinteni a főként idős, néhány hektárral rendelkező vásárhelyi termőföld-tulajdonosokat – hangsúlyozta a képviselő.

Cseri Tamás (Fidesz) úgy fogalmazott, a polgármester kampányában munkahelyteremtést és adócsökkentést ígért.

Ezzel szemben Márki-Zay Péter csak támogatóit juttatta állásokhoz az önkormányzatban és a városi cégek felügyelőbizottságaiban. Amennyiben felelősen gazdálkodott volna a polgármester, nem lenne szükség arra, hogy megsarcolja a legelesettebbeket, a szociális bérlakásban élőket, és arra sem, hogy emeljék a gyermekétkeztetés árát – mondta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek: