Folyamatosan csökken a bevétel a gépjármű-kereskedelemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem ért egyet a regisztrációs adó mértékével a Magyar Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége. A szervezet álláspontja szerint maximálni kellene a teher mértékét, s akkor nem járnának a magyarok külföldi rendszámú autókkal, hogy elkerüljék az adófizetést. Gablini Gábor a szövetség elnöke elmondta: az elmúlt évek túlfűtött autóvásárlásai után most számítanak a kereslet visszaesésére.

Ennek egyik oka a gazdaság rossz állapota, a másik viszont, hogy a jövedelmek csökkenése után egyre kevesebb lesz az olyan vásárló, aki nulla százalékos hitellel száll be egy autó megvásárlásába. Ez – a szakember szerint – egyébként is nagyon rossz választás, mert nem elég, hogy az ember kétszer fizeti vissza az autója árát, de a kocsi a futamidő alatt mindig kevesebbet fog érni, mint a fennmaradó hitel. ˝Szegény ország lakóinak a többieknél is jobban kellene figyelniük arra, mekkora autót és ezzel mekkora terhet választanak˝ – fogalmazott az elnök.

Gablini Gábor elmondta: az európai tendencia az, hogy a kereskedőknek folyamatosan csökken a hasznuk az eladásokból. A kieső pénzt márkaszervizek fenntartásával igyekeznek pótolni. Magyarországon azonban súlyos probléma, hogy az autószervizek, -műhelyek kilencven százaléka valamilyen módon érintett a feketegazdaságban. Ezért tűnik úgy, hogy a márkaszervizek drágák. Pedig csak arról van szó, hogy amíg a márkaszervizek igyekeznek minden jogszabályt betartani, addig a sufniműhelyek fütyülnek ezekre. Sokszor szakszerűtlen, rossz minőségű munkát kap a tulajdonos, igaz, lényegsen olcsóbban. Ez balesetveszélyes – mondja a szövetség elnöke a vele készült interjúban.

Forrás: HírExtraKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.