Folytatódik a végrehajtás reformja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bírósági végrehajtások eljárási szabályainak számottevő módosítása várható – írja a Magyar Idők.

Folytatódik a bírósági végrehajtás reformja, a szaktárca már dolgozik az újabb nagy átalakítást hozó jogszabálytervezeten – írja a Magyar Idők.

Miután a törvényhozás nyáron alaposan átszabta a végrehajtás szervezeti rendszerét, most az eljárási szabályok számottevő módosítása várható. Az alapvető jogok biztosának hivatalától a lap megtudta: a végrehajtások miatt emelt panaszok száma jó ideje magasnak mondható. Tavaly több mint kétszáz jelzés érkezett a követelések behajtása miatt, idén pedig – fél év alatt – újabb hetven beadvány. A bírósági végrehajtások kérdésköre így mind a két évben bekerült a tizenöt leggyakrabban panaszra okot adó témák közé – írja a lap.

Navigátor Adózás modul

Az Art. Navigátor és az Áfa Navigátor csomagban, 10% kedvezménnyel.

A navigátorok a jogi eljárásokat a kezdeményezéstől a lezárásig folyamatábrákkal követik végig, a kapcsolódó anyagok (jogszabályok, Nav-állásfoglalások, nyomtatványok) egy kattintással elérhetőek.

Megrendelés >>

A cikkből kiderül: az év első felében 230 ezer végrehajtás indult, miközben tavaly 470 ezer, 2013-ban pedig majdnem félmillió eljárás vette kezdetét. A procedúrák horderejét pedig az mutatja meg igazán, hogy tavaly csak az ingóságok értékesítésével több mint egymilliárd forintot garantáltak a hitelezőknek a végrehajtók. A múlt esztendőben – akárcsak az idén – főként gépkocsikat és ingatlanokat értékesítettek elektronikus keretek között a végrehajtásokban.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Belépésre jogosító szolgáltatások az áfában

A Héa irányelv 53. cikke szerint az adóalany részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre, mint például vásárokra és kiállításokra történő belépésre vonatkozó szolgáltatások, valamint a belépéshez kapcsolódó járulékos szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a fenti események megrendezésére ténylegesen sor kerül.

2023. március 20.

Hárommilliárdos áfacsalás miatt hallgattak ki húsz embert

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

2023. március 20.

BDO: Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.