Friss szégyenlistákat közölt a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kritikusnál nagyobb összeggel egyre több cég tartozik az államnak. A behajtásra alig-alig van esély.


Nyilvánosságra hozta honlapján az adóhatóság azoknak a cégeknek a nevét, amelyek a harmadik negyedév végén 180 napon keresztül, folyamatosan, több mint 100 millió forintnyi adótartozással rendelkeztek; a listát itt találja. Összesen 1991 társaságot sorol fel a NAV, a cégek száma a második negyedév végén még csak 1836 volt. A listán egykor patinás vállaltok nevét is megtalálhatjuk, mint például a Malév, az Ikarus és a Skála.

A cégek össztartozását most nem közölte az adóhatóság, de a második negyedév végén az adósok ezen csoportja összesen 786 900 milliárd forinttal tartozott az államnak. 

A cégekhez hasonló listát tett közzé a hatóság a jelentős adóssággal bíró magánszemélyekről is (ezt a listát itt találja): ezen azok szerepelnek, akik szeptember 30-án több mint 180 napja, több mint 10 millió forinttal tartoztak a NAV-nak. Számuk most 3956, ami némi csökkenést mutat a negyedévvel korábbi 4066 fő után. A listán ismerős nevekkel is találkozhatunk: szerepel rajta többek között Győzike, Zuschlag János és Stadler József is. A magánszemélyek adósságát sem közölte a NAV, ennek a csoportnak a tartozása június végén 189 800 milliárd forint volt.

2013. december 5: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO – Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2013. december 5.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Program:

  • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
  • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
  • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
  • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
  • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

  • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
  • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
  • Dr. Kovács Ferenc adószakértő
  • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
  • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

A feketelista.hu korábbi adatai szerint július végéig a NAV adóbehajtásból származó bevételei az első félév végéig 227 700 milliárd forintot tettek ki, ami éves összevetésben 3,7 százalékos növekedést jelent. Az adóhatóság addig 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását engedményezte a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek; adószakértők szerint ezen összeg néhány százalékos megtérülésére is alig van esély.Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.