Heti NAV-figyelő: 36. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszámolt tevékenységéről a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, és az adóhatóság ismertette az elektronikus árverések szabályait. Ismertetjük és elmagyarázzuk a részleteket.


1. A NAV Bűnügyi Főigazgatóságának kiadványai

Az elmúlt héten megjelent a NAV Bűnügyi Főigazgatósága által kiadott tájékoztató, mely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozó hatóságának 2015. évi tevékenységéről nyújt részletes tájékoztatót. A hatóság célja a bűncselekmények időben történő felderítése, a vagyon visszaszerzési eljárások sikeres végrehajtása, a feketegazdaság elleni fellépés és ezzel egyidejűleg a legális piaci szereplők tevékenységének erősítése, az adózási fegyelem és morál ösztönzése, a magyar gazdaság és annak szereplői érdekeinek megóvása, valamint az uniós források törvényes felhasználásának biztosítása.

A kiadványban megismerkedhetünk a szervezet felépítésével, tevékenységével és célkitűzésével.

Továbbá feltöltésre került az adóhatóság honlapjára a NAV nyomozó hatóságának 2016. I. félévi eredmény-beszámolója.

2. Összegzés a lefoglalt dohánytermékekről

A fenti linken megtekinthetők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által, a 2016. január-július időszakban lefoglalt cigarettával, egyéb fogyasztási dohánnyal és finomra vágott fogyasztási dohánnyal kapcsolatos adatok.

3. Elektronikus árverések szabályai

Az adóhatóság által lefoglalt ingóságosok és ingatlanok értékesítése történhet árverésen, elektronikus árverésen vagy nyilvános pályázat útján. Az árverésekre vonatkozó részletes szabályokat az Art.-ban találjuk.

Az adóhatóság elektronikus árverési felülete itt érhető el. A felület lényegében egy virtuális árverési csarnok, ahol a lefoglalt vagyontárgyak kerülnek meghirdetésre, melyekre anonim módon lehet licitálni.

4. Frissített korlátozó intézkedés listák

Frissítésre került az ENSZ BT a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekre vonatkozó határozatokat tartalmazó listája.

Ezen túl frissítették az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listáját is.

5. Színes múzeumi programok

Akik az őszi változékony idő miatt zárthelyi programokra vágynak, azoknak nyújthatnak változatos felüdülést a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum által megrendezett Kulturális Örökség Napok.

A részletekről itt tájékozódhatnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.