Horvát idegenforgalmi adó: már csak online fizethetik a hajósok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2021. április 23.
Címkék:
Rovat:
A Horvátországban tartózkodó hajós turisták mostantól nem a kikötői kapitányságokon, hanem kizárólag online módon fizethetik meg az idegenforgalmi adót – közölte a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) budapesti képviseletének igazgatója.

Ivana Herceg tájékoztatása szerint a HTZ és a Tengerészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium közös döntése értelmében mostantól a hajós turisták a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik meg az idegenforgalmi adót, a továbbiakban nem lesz lehetőség a kikötői kapitányságokon vagy azok kirendeltségein történő befizetésre.

A weblapon minden nemzetközileg használatos bankkártyát elfogadnak. A fizetést követően a hajós egy visszaigazolást kap az e-mail-címére, amelyet a hajózás teljes ideje alatt meg kell őriznie.

Horvátországban a tengeren tartózkodó turisták a hajó hosszúsága, illetve 2020-tól a hajón tartózkodó személyek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma alapján kötelesek megfizetni az idegenforgalmi adót. A fizetés új módjáról szórólap is készült, amely a magyaron kívül nyolc nyelven ismerteti az online fizetésre vonatkozó tudnivalókat.

A szakember arról is beszámolt, hogy a horvát Turisztikai és Sportminisztérium a horvát közegészségügyi intézettel karöltve folyamatos tájékoztatást nyújt egy-egy sziget – a szárazföldi területeknél jóval kedvezőbb – fertőzöttségi adatairól, továbbá az ott működő Covid-tesztállomások elérhetőségéről a www.safestayincroatia.hr portálon. A Földközi-tengeri térségben Horvátország rendelkezik a második legtöbb szigettel, a 78 nagyobb és 524 kisebb sziget mellett 642 szirtet tartanak nyilván, amelyek jelentős részét adják a turisztikai forgalomnak.

Ivana Herceg hozzátette még: a statisztikai adatok szerint a magyar turisták évről évre egyre nagyobb számban választják a hajózást, bár 2020-ban csaknem 50 százalékkal kevesebben voltak az Adriai-tengeren hajóval. Tavaly 45 ezer vendégéjszakát töltöttek a magyar turisták a horvát vizeken, míg 2019-ben 85 ezret.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Adócsökkentés jön Horvátországban
2018. szeptember 21.

Áfacsökkentés, személyi jövedelmi adó csökkentés, idegenforgalmi adó mérséklése, járulékok eltörlése – a munkáltatók szerint azonban mindez kevés.

Még nem vonzó a horvát adórendszer
2018. május 2.

Az áru, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő személyes áramlása – az Európai Unió működését szervesen befolyásoló négy alapszabadság, melyet mindannyian jól ismerünk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen feltételek mellett fektethetünk be, vagy vállalhatunk munkát az EU tagállamaiban? Cikksorozatunk harmadik részében Horvátország adórendszerével foglalkozunk. A magas adókulcsok, a sokféle helyi adó és a cégalapítás bonyolultsága miatt a horvát adórendszer egyelőre kevésbé vonzza a befektetőket.