Hova mehetnek vissza dolgozni a rokkantnyugdíjasok?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fogyatékosságügyi miniszteri biztos reméli, hogy jövő héten elkezdődhet az általános vita a rokkantnyugdíjak átalakításáról szóló javaslatról. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke úgy véli, tömeges elszegényedést indít el a kormány a rendszer átalakításával.

A rokkantnyugdíjak átalakításáról szóló törvényjavaslat jövő év január 1-jével megszünteti a rokkantsági nyugdíjat, a rendszeres szociális járadékot és az átmeneti járadékot, helyette egységes táppénzszerű ellátást vezet be. Ennek két része lesz: rehabilitációs és rokkantsági ellátás.

Magyarországon jelenleg nagyjából 900 ezer ember kap rokkantnyugdíjat vagy ahhoz hasonló ellátást. Nagy részüket a változtatás nem érintené – hangsúlyozta a ReggelInfonak Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos.

195 ezer embert viszont érint a javaslat. Ők jövő év elején levelet fognak kapni arról, hogy felülvizsgálaton kell részt venniük. Márciusig nyilatkozniuk kell, hogy ezt vállalják-e.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy aki nyilatkozik a felülvizsgálat elfogadásáról, ugyanúgy megkapja, változatlan összeggel az ellátást, mint előtte, egészen addig, amíg a felülvizsgálatra sor nem kerül, akkor is, ha az mondjuk csak több hónappal később lesz.

Akit a felülvizsgálaton munkaképesnek ítélnek, rehabilitációs ellátásra lesz jogosult, amelynek az összege a tervek szerint 57 ezer forint lesz, és maximum három évig jár majd.

Folytatás az inforadio.hu-n.

Forrás: inforadio.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.