Hová vezet a fordított áfázás kiterjesztése?

Szerző: Ágoston Péter
Dátum: 2012. november 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább bővül a fordított áfafizetés köre: jövő tavasztól a sertéstermékek és négy takarmánycsoport értékesítése is ide tartozik majd. Kérdés, hol áll meg ez a folyamat, és milyen hatással lesz a “hagyományos” áfa rendszerére. Ezt latolgatja blogbejegyzésében az RSM DTM.


A sertés (élve vagy halva) és négy takarmánycsoport értékesítése jövő áprilistól a fordított adózás hatály alá esik majd, illetve a pénztárgépek online adóhatósági felügyelete is a korábban tervezettnél három hónappal később indul. Egy kiskaput viszont már 2013 januárjától bezárnak. Bejegyzésemben a hétfőn elfogadott, az áfaszabályozást módosító javaslatokat foglaltam össze.

(Élő)sertés és takarmányok fordított adózása áprilistól

A hétfőn elfogadott javaslatok úgy tervezik lezárni a sertéságazatra szakadó áfafinanszírozási terhekről, illetve az ágazat 25-30 százalékosra becsült feketepiacának visszaszorításáról hónapok óta tartó élénk vitát, hogy a sertéshús értékesítésével egy időben négy takarmánycsoportot is bevonnak a fordított adózás hatálya alá. A törvényalkotói gondolat tehát az, hogy ha az ágazat beszerzései és értékesítései is fordítottan adóznak, kevesebb lesz az ágazat által finanszírozandó adó.

Az ágazat képviselői ezzel szemben az 5 százalékos adókulcs bevezetését preferálnák, mivel a tervezett fordított adózás számos, ténylegesen a sertések etetésére használt terményre és készítményre, illetve a sertéstartás egyéb költségeire nem vonatozik, és nyomasztó mértékűnek látják az emiatt finanszírozandó, 27 százalékos áfát.

Az áprilisi határidőnek az is feltétele, hogy az unió jóváhagyja a fordított adózás kiterjesztését. Ezt valószínűleg – először élve az Európai Bizottság elé idén júliusban beterjesztett javaslat gyorsreagálási mechanizmusával (QRM – Quick Reaction Mechanism) – harminc nap alatt meg is teszi majd, mivel a magyar áfaszabályozás az adóvisszaélések visszaszorítását célozza.

És hogy teljes legyen kép: a sertés és a takarmány fordított áfás értékesítéseiről és beszerzéseiről a következő adatokat kell majd szolgáltatni, ügyletenként (hasonlóan a gabonák fordított áfás kereskedelméhez):

  • a vevő / eladó adószáma,
  • a teljesítés napja,
  • mennyiség és értékadatok, vámtarifaszám szerinti bontásban.

Bezárul egy kiskapu

Szintén a hétfőn elfogadott csomag része, hogy jövő januártól már akkor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, ha a dologi biztosítékot az adós a hitelező által kijelölt vevőnek adja el. Egy négy éve meglévő kiskaput zár be ezzel e jogalkotó, mert a jelenlegi szabályok szerint csak a dologi biztosíték (a lejárt követelés kielégítését szolgáló) értékesítésére vonatkoznak a fordított adózás szabályai.

Egy szebb jövő felé?

Azzal együtt, hogy a belföldi fordított adózás nehezen elvitatható érdeme a be nem fizetett adó visszaigénylésének kiiktatása, az áfa rendszerével nem, illetve csak korlátozottan kompatibilis. Vagy másképpen: a fordított adózás belföldi ügyletekre történő, fokozatos kiterjesztése kinyitotta Pandora szelencéjét, és az eredeti (tehát meghatározóan egyenes áfás) szabályokat fokozatosan bedarálja, alárendeli a hatékonyabb adóbeszedés szempontjainak.

Ennek a folyamatnak a végén egy olyan áfa rendszer van (lesz?), amiben a végső vevők vásárlásainak kivételével minden ügylet fordított áfás. A végső vevők vásárlásai lesznek az egyetlen tényleges áfafizetéssel járó ügyletek, és csak ezeket kell majd az adóhatóságnak ellenőriznie, aminek a leghatékonyabb módja az (ilyen) ügyletek teljes adóhatósági ellenőrzése. Hatékony lenne? Nagyon. Kivitelezhető lenne? Apránként igen. Ez a jövő? Vannak erre utaló jelek. A pénztárgépeket például 2013. április 1-től tervezik bekötni a NAV rendszerébe, ami gyakorlatilag online, valós idejű adóhatósági lekérdezéseket jelent.

Nem a hatékonyság fokozásával, vagy a csalások visszaszorításával van bajom. Csak az áfát féltem. Azt az áfát, amit megismertem. Mert áfa, én így szeretlek – és nem fordítottan!

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Hogyan adóztak a rómaiak? – Augustus adóreformja (3. rész)
2018. november 16.

A történelem első ismert adóreformját Augustus római császár hajtotta végre. Az adóreform átfogóan változtatta meg az adónemeket, a beszedés módját, a beszedett adó kincstári kezelését. Az Augustus által bevezetett adóintézkedések hosszú távon fennmaradtak, biztosították a Birodalom működését az elkövetkező évszázadokban.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu
2018. november 15.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

A gazdálkodó szervezetek január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) - mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Fesztiválszervező csoporttal szemben nyomoz a NAV
2018. november 15.

Az ügyben érintett magyar cég által idén befizetett adó összege elérte a 90 millió forintot, míg a társaság az elmúlt 5 év alatt csupán 13 millió forintot fizetett be a költségvetésbe.

Csoportos társasági adó fizetés kapcsolt vállalkozásoknál– 2. rész
2018. november 15.

A kapcsolt vállalkozások egy meghatározott köre csoportot alkothat és közös társasági adóbevallást készíthet el 2019-től, ha az erről szóló törvényjavaslat elfogadásra kerül. A csoportos társasági adózás előnyei közé tartozik, hogy a társaságok egymás veszteségeit meghatározott keretek között konszolidálhatják, illetve a csoportba tartozó vállalkozások egymás közötti ügyletei mentesülnek a szokásos piaci ár elvének betartása, valamint a transzferár dokumentációs kötelezettség teljesítése alól.