Hozzánk költöznek a hollywoodi filmesek?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hollywoodi filmesek kezdenek elszivárogni Prágából, a csehországi adókedvezmények megvonása miatt olyan európai országokba teszik át működésüket, ahol számíthatnak hasonló állami segítségre – írja az MTI-Eco.

A filmesek távozása máris jelentős bevételkiesést jelent Csehországnak: 2003-ban még több mint 5 milliárd koronát hagytak ott, tavaly már csak 1,3 milliárdot – adta hírül a Hospodárské noviny pénteken. Cseh filmesek szerint jelenleg még Németországban is kedvezőbb filmet forgatni mint Csehországban, és Magyarországon, Romániában, sőt, Hollandiában és Nagy-Britanniában is adókedvezmények csábítják a filmkészítőket: ezekben az országokban akár az elköltött összeg 20 százalékát is megkapják visszatérítésként. Szakértők az új cseh filmtörvényben látják a megoldást, amely már számol a kedvezményekkel, de az új szabályozás valószínűleg csak 2009-től léphet életbe.

A külföldi filmesek meg vannak elégedve a cseh studiókkal, dicsérik az ottani létesítmények műszaki felszereltségét és a cseh filmesek szakmai hozzáértését. Csehországban az elmúlt években olyan nemzetközi sikerfilmeket forgattak egyebek között, mint a Mission Impossible, a James Bond sztori Casino Royale vagy a Narnia krónikái.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Drónokkal csempészett cigarettát foglalt le a NAV

Drónokkal csempészett cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kölcsén – közölte a vámhivatal pénteken.

2023. december 8.

Vagyonfelosztás a tagok között kényszertörlési eljárásban

A kényszertörlési eljárás során sarkalatos pont, hogy az érintett céggel szemben követelés bejelentésére sor kerül-e, illetve a társaságnak van-e fellelhető vagyona. Most adójogi szempontból vizsgáljuk a lehetőségeket.