Húsáfa: a vásárlók érzik majd a csökkentést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése 27-ről 5 százalékra végiggyűrűzik a sertéságazat teljes termelési folyamatán, és azt a fogyasztóknak is érzékelniük kell – mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna Magyar Gazda című magazinműsorában.

Németh Antal elmondta, hogy a belföldi fogyasztásra kerülő hús 40-50 százaléka származik külföldről. Ez a mennyiség a VHT elnöke szerint jelentős mértékben fog csökkeni, mivel a belföldi előállítású húst fogják inkább keresni.

Az áfacsökkentés első lépése a múlt év elején sikeres volt – a sertéságazatban, az élő- és félsertés áfája 27-ről 5 százalékra csökkent -, fehéredett, tisztult az ágazat, ezért az intézkedést az idén az év elején a kérődzőkre is kiterjesztették (a marhára, a kecskére és juhra) – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Czerván György szerint a mostani intézkedés áttörést jelent, mivel eddig a köztes termékek áfája csökkent, és ezeket a mérséklő intézkedéseket a fogyasztó nem érezte; most viszont a sertés tőkehús áfájának csökkentése 27-ről 5 százalékra már meg kell, hogy jelenjen a fogyasztói árakban is.

Ezt már a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is ellenőrizni fogja, ugyanis a tárcának – és más hatóságoknak is – megvannak erre a jogosítványai. Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, ha kiderül, hogy a kereskedők “lenyelik” a mostani áfacsökkentés hatásait, megvannak az eszközeik, hogy a kereskedőket rávegyék arra, hogy az árakban érvényesítsék az áfacsökkentést.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ötmilliárd forint áfát csaltak el az élelmiszerkereskedők

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

2023. január 27.

Videós útmutatók az adókedvezmény-nyilatkozatok kitöltéséhez

Év elején sok kérdés érkezik a munkavállalóktól a kitöltendő adókedvezmény-nyilatkozatokkal kapcsolatban. Ezek megválaszolásához és a gyakori hibák elkerüléséhez nyújt segítséget a NEXON ötrészes videósorozata, amelyben közérthetően magyarázzák el a teendőket.