Ideiglenesen csökkent a telefonadó

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Enyhítette a szolgáltatók terheit az idei évre az Országgyűlés: a három társaságnak idén – a különadó mellett – kevesebb távközlési szolgáltatási adót kell fizetnie.


Máris módosította az Országgyűlés a távközlési szolgáltatási adóról szóló, két hete elfogadott törvényt, méghozzá az adó-salátatörvényt módosító indítványok egyikeként.

A módosítás szerint a második félévtől az év végéig a távközlési cégeknek magánszemélyenként legfeljebb 400, cégeknél pedig 1400 forint lehet. Az eredeti jogszabályban a két maximumérték 700 és 2500 forint volt.

A gazdasági bizottság a távközlési szolgáltatók javaslatainak figyelembe vételével indokolta a módosítást, ugyanis a három cég az új adón kívül különadót is fizet még az idei második félévben.

A Vodafone is áthárítja a telefonadót

Az új telefonadó újabb súlyos teher, amit a társaság ezúttal már nem tud egyedül vállalni, így a tarifái módosítására kényszerül – közölte a Portfolio.hu beszámolója szerint a Telenorhoz hasonlóan a Vodafone. A távközlési szektort a hagyományos, minden más céget érintő adók mellett 2010 óta különadó, az úgynevezett válságadó is sújtja – indokolja lépését a társaság, amely csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti konkrét lépéseit.


Kapcsolódó cikkek:


Kúria ítélet a leggyakoribb transzferár módszer kapcsán
2021. január 20.

A vállalatoknak is érdemes hangsúlyt helyezniük arra, hogy felülvizsgálják transzferárazási gyakorlataikat, amelyben a transzferárhoz kapcsolódó kúria ítéletek és NAV iránymutatások is segítséget jelenthetnek.

Érdekes kúriai ítélet a jövedéki adóról
2021. január 20.

Jövedékiadó-ügyben nem az adóhatóságot, hanem az adózót terheli annak a bizonyítása, hogy a tulajdonjoga ellenére a birtokosi minősége megszűnt. A következőkben a témában a Kúria által hozott ítéletet mutatunk be.

Mit írjunk a számlára, ha nem kell áfát felszámítanunk? (III. rész)
2021. január 20.

Amikor számlakibocsátásról beszélünk, a köznyelvben gyakran az “áfás számla” kifejezést használjuk. A számlákon ugyanakkor nem mindig szerepel áthárított áfa. Ennek viszont többféle oka is lehet, a számlán pedig megfelelően kell feltüntetni azt, hogy miért nem hárítottunk át áfát az üzleti partnerre. A vállalkozások számára gyakran nem egyértelműek az egyes esetkörök közötti különbségek, ami sokszor hibás számlázáshoz vezet. Cikksorozatunk soron következő részében folytatjuk a fordított adózás alá eső számlázási tudnivalókat, majd az Áfa tv. területi hatályán kívüli ügyletekkel foglalkozunk.