Időszakos elszámolású ügyletek: megoldjuk a nehéz eseteket (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. június 29.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Példákkal és részletes magyarázatokkal segít megoldani az Időszakos elszámolású ügyletek különleges eseteit az Áfa-kalauz. A szaklap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


Az időszakos elszámolású ügyleteket érintő áfabeli szabályok alkalmazásának problémái című írásában az Áfa-kalauz a vonatkozó törvényi előírások különleges, egyedi esetekre vonatkozó alkalmazását segíti, példákkal illusztrálva. Szó esik így többek között arról, hogyan kezeljük a később esedékessé váló bérleti díjat, a rezsiköltség áthárítását, vagy a nem ismert fizetési határidőt.

A Pénzforgalmi elszámolás az áfában című cikk szerzője a pénzforgalmi elszámolást választó általános forgalmi adó alanyok részére az áfatörvény XIII/A. fejezete által előírt egyes adókötelezettségeket ismerteti, és bemutatja a pénzforgalmi elszámolás, mint különös adózási mód alkalmazásának feltételeit.

Néhány éve nagy teret hódít – főként a fővárosban – a rövid távú lakáskiadás, vagy köznapi nevén „Airbnb”-zés. A több ezer kiadó lakásból származó bevétel több ezer magánszemély megélhetését biztosítja, mégis sokan nincsenek tisztában az adózással kapcsolatos teendőkkel. Még szakemberként is alapos utánajárást és még alaposabb odafigyelést igényel a gyakorlat szakmai leképezése. A lap erre vállalkozik: A rövid távú lakáskiadás áfakérdései a gyakorlatban című írásban a szerző összefoglalja a két legnagyobb szolgáltató, az Airbnb és a Booking portálján hirdető magánszemélyek áfakörében felmerülő gyakorlati problémáit és azok megoldási módjait.

Az Áfa-kalauz legfrissebb, 2017/6-os számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


A szocializmus építése (1948-56) – 1. rész
2019. március 22.

Az ország erőltetett újjáépítése valósult meg az úgynevezett Rákosi-korszakban. A kuláküldözés, a magántulajdonon alapuló gazdaság ellenséggé tétele napi gyakorlat volt ebben az időszakban. A politikai vezetés az eszközökben nem nagyon válogatott, a cél elérése érdekében az adózást és az adóztató apparátust is eszközként használták fel.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról
2019. március 21.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról

Az adóhatóság honlapján tájékoztató jelent meg „Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról” címmel. Az összeállítás választ ad a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a kérdéseket.

Új brit adóhatósági tájékoztató no-deal Brexit esetére
2019. március 20.

A Brexittel kapcsolatban az eredeti, március 29-i határidő közeledtével egyre nagyobb a bizonytalanság, ebben a helyzetben pedig fokozottan igaz, hogy a leginkább körültekintően a megállapodás nélküli kilépésre való felkészüléssel járhatunk el.

A kormány napirendre veheti a szállásáfa-csökkentést
2019. március 20.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében szerdán Budapesten.