Így függ össze az eva és az áfa (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 28.
Rovat:

Az egyszerűsített vállalkozói adó és az általános forgalmi adó összefüggéseiről, valamint a kkv-k áfaszabályait egyszerűsítő uniós javaslatról olvashat az Áfa-kalauz 2018/3-as számában, amelyet itt rendelhet meg.


Bár az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adózóknak elsődlegesen az Eva tv.-ben foglalt szabályozást alapul véve kell adózniuk, tevékenységük ellátása során egyéb jogszabályok, így az Áfa tv. előírásaira is figyelemmel kell lenniük. Az Áfa-kalauz friss számának Az egyszerűsített vállalkozói adó és az általános forgalmi adó összefüggései című cikkében a szerző azon kivételes tényállásokat ismerteti, melyek megvalósulása esetében az egyszerűsített vállalkozói adónem az általános forgalmi adózásbeli kötelezettségeket nem váltja ki.

A Nonprofit szervezetek és tagjaik közötti ügyletek adómentessége az áfában című cikkben példákon keresztül mutatja be a szerző, hogy a nonprofit jellegű tevékenységeket végző, illetve nyereség megszerzésére nem törekvő személyek, szervezetek a tagjaikkal létesített jogviszonyaik keretében, általános forgalmi adó alanyi minőségben teljesített termékértékesítéseik és szolgáltatásnyújtásaik kapcsán milyen feltételek mellett mentesülhetnek az áfafizetési kötelezettség alól.

Az Európai Unió Bizottsága mellett működő Áfa Szakértői Csoport tagjaként Jancsa-Pék Judit arról ír a szaklap friss számában, hogy az EU, a tagállamok és az érintettek képviselői miként kívánják a kkv-szektor szabályozását élhetőbbé tenni, és uniós szinten mindjobban harmonizálni. E törekvések erősen tükröződnek az Európai Bizottság 2018 januári javaslataiban, amelyek a kkv-kat érintő áfaszabályok enyhítésére vonatkoznak.

Az Áfa-kalauz 2018/3-as számában a fentieken túl olvashat a lengyel áfaszabályokról is. A szaklap legfrissebb számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról
2019. március 21.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról

Az adóhatóság honlapján tájékoztató jelent meg „Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról” címmel. Az összeállítás választ ad a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a kérdéseket.

Új brit adóhatósági tájékoztató no-deal Brexit esetére
2019. március 20.

A Brexittel kapcsolatban az eredeti, március 29-i határidő közeledtével egyre nagyobb a bizonytalanság, ebben a helyzetben pedig fokozottan igaz, hogy a leginkább körültekintően a megállapodás nélküli kilépésre való felkészüléssel járhatunk el.

A kormány napirendre veheti a szállásáfa-csökkentést
2019. március 20.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében szerdán Budapesten.

Kapcsolt vállalkozások: idén rákapcsol a NAV
2019. március 19.

A LeitnerLeitner értesülései szerint idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság a kapcsolt - hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban.