Így lehetne söralátét az adóbevallás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy tollvonással meg lehetne teremteni a feltételeit a söralátét nagyságú adóbevallásnak, ráadásul a vállalkozások is jelentős adminisztrációs terhektől szabadulnának meg – írja a pénzcentrum.hu.

Ehhez az kellene, hogy az adóhatóság a munkáltatók által havonta elektronikusan megküldött adatok alapján minden munkavállaló számára – az év közben munkahelyet váltóknak is – megküldje az év végén, mekkora jövedelem után kell adózniuk. Ez esetben elég lenne 6 sor az adó bevallásához, ami tényleg ráférne egy söralátétre – állítja Angyal Józsaf adószakértő.

Valódi tehercsökkentés helyett egyelőre csak ellenőrizhetetlen számokkal dobálózik a kormány, amikor a vállalkozások több százmilliárdos adminisztrációs tehercsökkentését hirdeti. A Pénzcentrum.hu érdeklődésére vázolt javaslatai viszont jelentős terhektől szabadíthatnák meg a munkáltatókat, ráadásul megteremtenék a söralátétnyi adóbevallás alapjait is.

Jelenleg csak azok a munkavállalók választhatják az egyszerűsített adóbevallást, akik egész évben ugyanazon a munkahelyen dolgoztak, és csak egy kifizetőtől volt jövedelmük. Az év közben munkahelyet váltók számára nem adott ez a lehetőség.

Öt éve működik a havi elektronikus adatszolgáltatás és bevallás, amelynek keretében a vállalkozások adatot szolgáltatnak a magánszemélyeknek kifizetett jövedelmekről, járulékokról, foglalkoztatási adatokról, járulékkedvezményekről. Tehát minden munkavállaló összes jövedelemszerzéshez kapcsolódó adata fellelhető az adóhatóságnál.

Ennek ellenére továbbra is megmaradt az a kötelezettség, hogy a vállalkozásoknak egymás, illetve a magánszemélyek felé papíralapon kell kiállítaniuk az igazolásokat. Ha megszűnik a dolgozó munkaviszonya, akkor papíron kell kiadni a kilépő adatlapot, ami tartalmazza a magánszemély tárgyévben kifizetett jövedelmeit. Ennek egyetlen célja van: ha a magánszemély új munkaviszonyt létesít, akkor az új foglalkoztató tudomást szerezzen a tárgyévben halmozott jövedelem adatairól.

További részletek a pénzcentrum.hu-n.

Forrás: pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.