Így számoljuk ki az áfa alapját (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. június 11.
Rovat:

Az Áfa-kalauz friss számában az áfa alapjának kiszámításáról és az előleghez kapcsolódó áfa-elszámolás szabályairól olvashat behatóan. A szaklap 2018/5-ös számát itt rendelheti meg.


Kétrészes cikksorozatot indított legfrissebb számában az Áfa-kalauz, amely arról szól, hogy az általános forgalmi adó kötelezettséget keletkeztető ügyletek esetében milyen módon kell megállapítani az adó alapját, vagyis azt a pénzben kifejezhető értéket (összeget), amelyre az áfát fel kell számítani, illetve rá kell terhelni. A cikksorozat első része az áfatörvénynek azokat az előírásait ismerteti, melyeket az adó alapjának a megállapítása során jellemzően az áfatörvény szerinti különleges jogállással nem rendelkező áfaalanyoknak kell alkalmazniuk.

Gyakran előfordul, hogy egy munkára vagy egy termékre a kivitelező társaság, illetve a terméket értékesítő az ellenértéket előre elkéri. Az így juttatott előleg helyes adójogi kezelése és az előlegszámla kiállításakor felmerülő kérdések sokszor okoznak fejtörést a vállalkozásoknak. Az előleghez kapcsolódó áfa elszámolásának szabályai a bírósági gyakorlat tükrében című írás szerzője az előleghez kapcsolódó főbb tudnivalókról, az áfa elszámolásáról ír olyan bírósági ítéleteket ismertetve, melyek az előleg-elszámolással kapcsolatos problémákra világítanak rá.

A szaklap legfrissebb számában számos szakértői választ is talál, így többek között szó esik a közösségen belüli kiszállítás igazolásáról, a háromszögügyletes egyszerűsítés alkalmazásáról és a tanácsadási szolgáltatás teljesítési időpontjáról is.

A z Áfa-kalauz 2018/5-ös számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.