Így számoljuk ki az áfa alapját (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. június 11.
Rovat:

Az Áfa-kalauz friss számában az áfa alapjának kiszámításáról és az előleghez kapcsolódó áfa-elszámolás szabályairól olvashat behatóan. A szaklap 2018/5-ös számát itt rendelheti meg.


Kétrészes cikksorozatot indított legfrissebb számában az Áfa-kalauz, amely arról szól, hogy az általános forgalmi adó kötelezettséget keletkeztető ügyletek esetében milyen módon kell megállapítani az adó alapját, vagyis azt a pénzben kifejezhető értéket (összeget), amelyre az áfát fel kell számítani, illetve rá kell terhelni. A cikksorozat első része az áfatörvénynek azokat az előírásait ismerteti, melyeket az adó alapjának a megállapítása során jellemzően az áfatörvény szerinti különleges jogállással nem rendelkező áfaalanyoknak kell alkalmazniuk.

Gyakran előfordul, hogy egy munkára vagy egy termékre a kivitelező társaság, illetve a terméket értékesítő az ellenértéket előre elkéri. Az így juttatott előleg helyes adójogi kezelése és az előlegszámla kiállításakor felmerülő kérdések sokszor okoznak fejtörést a vállalkozásoknak. Az előleghez kapcsolódó áfa elszámolásának szabályai a bírósági gyakorlat tükrében című írás szerzője az előleghez kapcsolódó főbb tudnivalókról, az áfa elszámolásáról ír olyan bírósági ítéleteket ismertetve, melyek az előleg-elszámolással kapcsolatos problémákra világítanak rá.

A szaklap legfrissebb számában számos szakértői választ is talál, így többek között szó esik a közösségen belüli kiszállítás igazolásáról, a háromszögügyletes egyszerűsítés alkalmazásáról és a tanácsadási szolgáltatás teljesítési időpontjáról is.

A z Áfa-kalauz 2018/5-ös számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Már háromszázezer katás van
2018. november 12.

Már háromszázezer katás van

Varga Mihály szerint a kata népszerűsége érthető, hiszen ez a magyar adózás történetének legegyszerűbb és a lehető legnagyobb megtakarítást biztosító adózási formája. 

Év végi cafeteria a 2019-es változások árnyékában
2018. november 12.

A nyáron elfogadott és kihirdetett 2018. évi XLI. törvény megváltoztat 2019-től jó néhány cafeteria-elemet. Sajnos ezeknek megfelelően 2019-től jó néhány juttatás adómentessége, vagy éppen a kedvezményes adózása megszűnik. Sok vállalkozásnál kérdésként merül fel, hogy egy-egy juttatást miképp lehetne mégis átmenteni 2019-re. Tippeket adunk.

Nem tetszik a szakszervezeteknek a cafeteria-módosítás
2018. november 10.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elutasítja Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke által jegyzett, a cafetéria adózási szabályaira vonatkozó törvénymódosítást.

Adótraffipax: a tao-ra mozdul rá a NAV
2018. november 10.

November közepétől a társasági adó, a rehabilitációs hozzájárulás és az innovációs járulék adónemekben eltéréssel rendelkezőket ellenőrzi az adóhatóság - derül ki az ADÓtraffipax tájékoztatásából.