Írország áfa-rendszere (1. rész)


Gyakran lehet azt látni, hogy ha két gazdaságilag nagyon szoros kapcsolatban álló ország közül az egyik domináns szereplőként van jelen a kapcsolatban, akkor a kisebb gazdasággal rendelkező ország adórendszere sok tekintetben harmonizál a nagyobb ország rendszeréhez. Ha jobban szemügyre vesszük Írország adórendszerét, akkor nem lehet nem észrevenni a sok hasonlóságot a ’nagy testvér’ rendszeréhez.

Írországban több küszöbértékre is figyelemmel kell lenni, ha valaki adóköteles tevékenységet folytat az országban, ugyanis elsősorban a tevékenységtől függ, hogy mekkora adóköteles forgalom után lesz köteles áfára regisztrálnia az adóalanynak. Például 37,500 euró a küszöb, amennyiben a gazdálkodó csak szolgáltatásnyújtást végez, akkor is 37,500 euró a küszöb, ha valaki 0%-os adókulcsú alapanyagból gyárt olyan terméket, amely csökkentett vagy általános kulcs alá tartozik.

Termékértékesítést végző adóalanyok 75,000 euró esetén kötelesek áfa alá bejelentkezni, illetve nem letelepedett adóalanyok összegtől függetlenül kötelesek regisztrálni, amennyiben adóköteles tevékenységet folytatnak Írországban.

Regisztrálni lehet papír alapon és online is, aki papír alapon regisztrál, annak nagyon körültekintően kell eljárnia, mert a regisztráció okától függően több formanyomtatvány is forgalomban van. A regisztráció során be kell mutatni a tevékenységet, amit folytatni kíván, mellékelni kell adott ország hitelesített cégkivonatát ahol le van telepedve, ha nem letelepedett adóalanyként köteles áfára regisztrálni. Az anyaország adóhatóságának igazolása is szükséges a regisztrációhoz.

Írországban elég változatos adóbevallási gyakoriságokkal találkozhatunk. Az alap és egyben a leggyakoribb gyakoriság a kéthavi bevallás. A rendszeres visszaigénylő adóalanyok kérhetnek havi gyakoriságot, illetve az alacsony forgalommal működő adóalanyok adhatnak adóbevallást négyhavi, illetve hathavi gyakorisággal is. Írországban nem léteznek csúsztatott időszakok, minden időszak naptári időszakot jelent, ha például egy adóalanyt február 5-ével regisztrálnak be, akkor is január-február lesz az első bevallási időszaka.

A bevallás benyújtásának alap határideje a bevallási időszakot követő hónap 19-e, azonban az adóalanyok négy további napot kapnak, amennyiben a bevallásukat elektronikusan nyújtják be. Az írországi megközelítés abban nagyon hasonlít a brit rendszerhez, hogy amennyiben a határidő hétvégére esik, akkor a hét utolsó munkanapja lesz a bevallás beadásának határideje.

Mindenképpen érdemes kitérni arra, hogy a befizető pozícióban záró adóalanyok hogyan tudják a befizetést teljesíteni. Az ír adóhatóság 2018 óta kötelezően azt várja az adóalanyoktól, ha befizetendő adójuk keletkezett, hogy a befizetést a bevallás beadására használt online rendszerből indítsák el, olyan módon, hogy az adóhatóság inkasszó formájában emelhesse le a számlájukról az összeget. A nálunk, vagy más országokban leggyakoribb, átutalási forma nem támogatott fizetési mód Írországban, de van rá lehetőség. Ennek kapcsán azonban az adóhatóság előre kommunikálta, hogy aki az átutalást választja, annak a fizetését bármikor visszautasíthatja, és késedelmi kamatot számíthat fel a be nem fizetett adóra. Bár a megközelítés 2018 óta hatályos, azonban az adóhatóság még soha nem vette ennyire szigorúan az átutalás formájában teljesített befizetéseket.

Ami szintén nagyon ír sajátosság, hogy az országban vannak a legváltozatosabb adókulcsok, ugyanis öt adókulcs van érvényben. A cikk megírásának pillanatában a 23%-os általános kulcs, valamint létezik 13,5%, 9%, 4,8% valamint a 0%-os kulcs is. Ezen felül természetesen vannak adómentes ügyletek is. A 9%-os kulcs eredetileg 2011 július és 2013 decembere között lett volna alkalmazandó, azonban ezt az ír kormányzat meghatározatlan időre hatályban tartotta. A 23%-os kulcs az általános kulcs, 13,5%-kal adóznak például az építőipari munkák, elektromos áram, gyermekülések, javító szoláltatások. 9%-os kulcs alá tartozik például a fodrászat, kereskedelmi célú szálláshelyszolgáltatás, étteremi szolgáltatás, színház-múzeum-mozibelépők. 4,8%-kal adózik a haszonállatok értékesítése, végül 0%-kal adóznak például 11 éves korig a gyermekruhák, könyvek, gyógyszerek.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.Kapcsolódó cikkek

2021. november 5.

Az Egyesült Királyság áfa-rendszere a Brexit után (1. rész)

Bár a Brexit után a brit cégeknek nem kell összesítő jelentést adni, ha uniós partnerrel folytatnak gazdasági tevékenységet, ez alól kivéve az az esetet, ha ezt Észak-Írországból teszik. Mindenképpen változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy az összesítő jelentés csak termékügyletekre és háromszögügyletekre terjed ki, szolgáltatásra nem. Észak-Írország helyzete az áfa szempontjából is igen érdekes.
2021. június 7.

Az áfa rendszere Új-Zélandon 2.

Új-Zélandon jelenleg két adókulcsot kell alkalmazniuk az adóalanyoknak, a normál kulcsos, amit jelenleg 15%-ot jelent, míg a 0%-os kulcs a másik. Ezen felül az adórendszer ismeri a mentes értékesítés/beszerzés fogalmát is, amely értékesítések/beszerzések nem jelentendők az áfabevallásban.
2021. május 31.

Az áfa rendszere Új-Zélandon 1.

A magyar szabályozáshoz és áfa rendszerhez szokott olvasó számára érdekes lehet egy kis kitekintés arról, hogyan építették fel más országok (Új-Zéland, Ausztrália, Arab-öböl országai) a saját közvetett adó rendszerüket, illetve milyen változások zajlanak az Egyesült Királyságban a Brexit-et követően az áfa területén. Erről fognak szólni a következő időszak cikkei.
2021. július 20.

Az áfa rendszere Ausztráliában 2.

Ausztráliában áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia. Újabb érdekességek az ausztrál közvetett adózásról. , ahol látni fogjuk, hogy kifejezetten áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia, de más érdekes sajátosságokat is ismertetni fogok az ausztrál közvetett adózásról.
2021. június 28.

Az áfa rendszere Ausztráliában (1. rész)

Messzi országok áfa-rendszerét bemutató sorozatunk következő állomása Ausztrália lesz, ahol látni fogjuk, hogy kifejezetten áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia, de más érdekes sajátosságokat is ismertetni fogok az ausztrál közvetett adózásról.