Ismerje meg a megújult adóeljárást! (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó kódex idei első száma az adózók többségét érintő módosításokat részletesen ismerteti és magyarázza. A lap itt rendelhető meg.


Magyarország Kormánya 2016. április 4-ei ülésén tárgyalta és fogadta el az új adózás rendjéről szóló törvény koncepcióját. E szerint szükségesnek látta a törvény újraszabályozását, melynek célja a lehetőségekhez mérten rövid, átlátható, közérthető és könnyen követhető szabályozási környezet megteremtése volt, oly módon, hogy az adóhatóság szolgáltató jellege erősödjön, egyúttal az önkéntes jogkövetők intézményesített támogatása megvalósuljon, valamint olyan eljárásokat alakítsanak ki, melyek észszerű időn belül lezárhatóak. Fontos kívánalom volt még az adózókkal való személyes kapcsolatfelvétel esetköreinek szűkítése, továbbá az adózók adminisztrációs terheinek csökkentése, az adókötelezettségeik teljesítésének megkönnyítése.

A fent említett alapelvek összecsengenek az időközben elfogadott többi eljárási jogszabállyal, melyek a következők:

–   a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Pp.),

–   a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (a továbbiakban: Kp.), valamint

–   az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.).

A korábbiakban részletezett célok figyelembevételével, valamint az időközben elfogadott általános közigazgatási rendtartás szabályai alapján az adóeljárási rendelkezéseket végül három törvényben fogadták el 2017 novemberében, melyek:

–   az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Air.),

–   az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.),

–   az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.).

Az Adó kódex legfrissebb számában e három jogszabály fontosabb új szabályait ismerteti. Az új törvények terjedelme miatt nem törekedhettünk teljeskörűségre, ugyanakkor az adózók többségét érintő módosításokat részletesen tartalmazza az összefoglaló.

Az Adó kódex 2018/1-es számát itt rendelheti meg.

 Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.