Izer: gyorsul az adócsökkentés üteme Koronavírus


A koronavírus-járvány ellenére folytatódik a kormány adócsökkentő politikája; annyi változás történt, hogy az adócsökkentés üteme felgyorsult, az adóegyszerűsítés révén pedig egyre több bürokratikus tehertől szabadulhatnak meg a vállalkozások – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Budapesti Corvinus Egyetem által online szervezett Bosnyák János emlékkonferencián a tárca pénteki közleménye szerint.

Izer Norbert hangsúlyozta: 2020. márciusa óta a mintegy ezermilliárd forintnyi adócsökkentés jelentős szerepet játszhat a gazdaság újraindításában is.

Az államtitkár jelezte, hogy a magyar gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései még az Európai Unióban is példátlan méretűnek számítanak, a gazdaságvédelemre fordított összeg eléri a GDP 30 százalékát, ezzel Magyarország a második helyen áll az uniós rangsorban.
Annak ellenére, hogy a járvány elleni védekezés történelmi jelentőségű lépéseket, változásokat követelt mindenhol, Magyarországnak nem kellett változtatnia adópolitikája alapvető irányán – fejtette ki Izer Norbert.

Mint mondta, az adók csökkentése folytatódott. A koronavírus-járványra tekintettel már tavaly július elsejével 15,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, a mérséklés tavaly 160, idén több mint 300 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisvállalati adó (kiva) kulcsa idén január 1-jétől egy százalékponttal lett kevesebb, és a belépési értékhatár is megemelkedett. Az intézkedést értékelték a vállalkozók, ugyanis december végéig tízezer újonnan jelentkező cég választotta a kivát – közölte az államtitkár.

Január 1-jétől az újlakás-értékesítések áfa mértéke 22 százalékponttal, 5 százalékra csökkent, az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentességével évente másfél millió államigazgatási ügy intézhető ingyenesen. A helyi iparűzési adó maximális mértékének megfelezése mintegy 800 ezer vállalkozásnak jelent könnyebbséget, esetükben az adóteher nem haladhatja meg az egy százalékot az idén – emlékeztetett.

Izer Norbert kiemelte, hogy az adócsökkentések jövőre is folytatódnak, 2022-től a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetésének kötelezettsége alól.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány adóegyszerűsítési politikáját sem írta felül a világjárvány, az változatlan maradt; a cél továbbra is az, hogy a magánszemélyek után a vállalkozások is könnyen, gyorsan és egyszerűen intézhessék adóügyeiket.

A koronavírus-válság ellenére ez az év fontos mérföldkő az adminisztráció csökkentésben, az adóhivatal ugyanis 2021 nyarán félmillió vállalkozásnak ajánlja ki az áfa-bevallási tervezetét – emelte ki.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy számos, a koronavírus-válság által leginkább sújtott ágazatokra specializált intézkedést is hozott a kormány. Legutóbb arról döntött, hogy 2021 februárjában is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatok vállalkozóira vonatkozó kedvezmények.

A vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, a szabadidős-ágazat és a magántulajdonú buszos vállalkozásoknak így négy hónapig nem kell a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulást, valamint a személyi jellegű kifizetések után kivát fizetni – ismertette Izer Norbert a PM közleménye szerint.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. április 24.

16 milliárd adókönnyítést engedélyezett a NAV március 11. óta

Az Európai Unióban az egyik legszélesebb körű fizetéskönnyítést eddig is Magyarország biztosította az adózóknak. Ez a kedvező rendszer még tovább bővült két speciális, a koronavírus-járvány okozta nehézségek kezelését fókuszba állító esetkörrel, így hazánk olyan előnyt biztosít az adófizetési nehézséggel küzdő adósoknak, amely világszerte követendő példa lehet – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.