Izer Norbert: uniós versenyelőny az online adóügyintézés Koronavírus

A magyar adó-technológiai újítások révén egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a könyvelőkkel, adótanácsadókkal, így az online adóügyintézésa koronavírus-járvány idején különösen fontos – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A cégek már több mint egy évtizede elektronikusan intézik adóügyeiket, bevallásaikat is így küldik el. 2017 óta – az Európai Unióban egyedülálló módon – még az ellenőrzés is lefolytatható online. A papírmentes adóügyintézés gyors, egyszerű, népszerű és még a járványügyi kihívásokra is jó választ ad mondta Izer Norbert hétfőn.

A digitális átállás legújabb mérföldkövére, az online számlázásra kitérve az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a gazdaságfehérítés és az adminisztráció-csökkentés mellett a koronavírus-válságban is nagy segítséget jelent a vállalkozásoknak és az adóügyi szakembereknek is. Az online számlarendszerben ugyanis a legtöbb könyveléshez szükséges adat rendelkezésre áll.

Az elmúlt időszakban komoly feladat hárult a könyvelőkre és az adótanácsadókra, hiszen a digitális átalakulás útján leginkább az adózási szakemberek tudják végigvezetni a vállalkozásokat. A könyvelőket tömörítő szakmai szervezetek többsége segíti tagjait a technológiai újítások alkalmazásában, amely most nemcsak a könyvelők és ügyfeleik, hanem az egész ország érdeke – húzta alá az államtitkár.

A digitális adóügyintézés az egyik legfontosabb eleme lehet a gazdaság újraindításának. Hosszútávon ugyanis az ország versenyképességét növeli, rövidtávon pedig az online kapcsolattartás a személyes találkozások helyett még a vírus terjedésének is gátat szab – jegyezte meg Izer Norbert.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


NAV: érdemes átnézni az szja-bevallási tervezetet
2021. április 9.

Mindenképpen ki kell egészítenie a bevallási tervezetet annak, aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amiről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás - hangsúlyozta az adóhatóság, példaként említve az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet.