Jelentős német társasági adócsökkentés jön: többlet adóbevétel lehet a vége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német kormány jóváhagyta azt a vállalatiadó-reformtervet, amely a cégek közterheit a jelenlegi 39%-ról 30% alá csökkenti 2008-tól, melynek legjelentősebb eleme a társasági adó kulcsának 25%-ról 15%-ra csökkentése lenne – írja meg a Magyar Hírlap hétvégi száma.

Az intézkedések eredményeként a német pénzügyminisztérium éves szinten 16 milliárd eurós többlet adóbevétellel számol az adófizetői bázis szélesedése nyomán. Németországban a vállalati közteher a társasági nyereségadóból, az iparűzési és szolidaritási adóból tevődik össze.

Németországban a vállalatokat sújtó adóteher 39%-os jelenlegi mértéke rendkívül magas nemzetközi viszonylatban, amely az elmúlt években fokozódó versenyképességi hátrányt okozott Európa legnagyobb gazdaságának. Számos német cég külföldön fizet adót a német pénzügyi tárca adatai szerint. Az utóbbi években egyre több cég külföldre, pl. régiónkba telepítette termelését.

Bár a versenyképességi felmérések rendre azt hangsúlyozzák, hogy a társasági nyereségadó kulcsa csak egy, és jellemzően nem is a legfontosabb a befektetési döntésben figyelembe vett tényezők közül, az esetenként 15-20%-pontos adóteher-különbség a német és egyes régiós országok között már tetemes előnyt jelenthet utóbbi országok számára.

Forrás: PortfolioKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.