Jól működik az észt cash flow típusú társasági adózás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elképzelhető, hogy egyszer hazánk is követi Észtország példáját? – teszi fel a kérdést Kironsky Zoltán,  az EY szenior adótanácsadója a novekedes.hu-n olvasható elemzésében.

A Tax Foundation idén hatodjára választotta az észt adórendszert a legversenyképesebbnek az OECD tagországok közül. A kedvező helyezésben jelentős szerepet játszott a társasági adó új alapokra helyezése- írja a novekedes.hu-n elemzésében Kironsky Zoltán,  az EY szenior adótanácsadója.

A 2000-ben bevezetett észt cash flow típusú adó a társaságok által elért eredmény helyett a tulajdonosoknak kiosztott osztalékot adóztatja, ezzel támogatva a nyereség újrabefektetését, így hosszú távon az egész gazdaság növekedését. Az elmúlt két évtized gazdasági teljesítménye, üzleti klímája és nemzetközi elismerések sorozata igazolta az észt újítás sikerességét.

Meglepő módon, Magyarország számára nem teljesen idegen a cash flow alapú adóztatás koncepciója. A 2013. január 1-jén bevezetett kisvállalati adó („KIVA”) alapja a személyi jellegű kifizetéseknek a tőke és osztalékműveletek egyenlegével növelt összege módosítva néhány további tétellel.

Az adótanácsadó szerint üdvözítendő, hogyMagyarország, ha csak az adózók egy szegletére (kisvállalatok) vonatkozóan is, de lehetővé tette az adózóbarát és relatíve alacsony adminisztrációt igénylő cash flow típusú adózás választását a KIVA személyében – olvasható a novekedes.hu-n.


Kapcsolódó cikkek

2015. szeptember 15.

Megúszhatók a magyar adók észt e-állampolgársággal?

Félóra alatt alapítható cég, online beadható adóbevallás és mérlegbeszámoló, illetve helyi banki tranzakciók is kezdeményezhetőek az Észt Köztársaság által kínált e-illetőséggel, ami azonban az országba történő belépésre, illetve ott tartózkodásra nem jogosít. Mivel adóilletőséget sem ad, csak nagyon korlátozottan alkalmas arra, hogy a magyar cégek kihasználják a társasági adót (TAO) alig ismerő észt adórendszer előnyeit, hívja fel a figyelmet a nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó Baker Tilly Hungária.