Jön az egységes ingatlanadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januártól egyszerűsödnek az eddigi adófizetési jogszabályok, miután a pártok vasárnap aláírták a koalíciós szerződést. Életbe lép az új áfatörvény, és összevonják a kisadókat, szűkülnek a személyi jövedelemadót érintő kedvezmények, és a négy helyi adó helyébe belép az értékalapú ingatlanadó. Jó hír, hogy aki jelenleg sokat fizet, januártól kevesebbet fog, míg aki nem fizet adót, biztos, hogy fizetni fog – közölte Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Két lépcsőben alakítják át az adórendszert Az első 2008. január elsején lép életbe. A változások szerint kevesebb nyomtatványt kell kitölteniük a vállalkozóknak. Új áfatörvény lesz, de a jelenlegi kulcsok nem változnak. Ugyanakkor összevonják a kisadókat, többek között a munkavállalói és munkaadói járulékot. Szűkülnek a személyi jövedelemadót érintő kedvezmények is.

A négy helyi adó (építményadó, telekadó, kommunális adó, üdülőépület után fizetendő adó), valamint a luxusadó helyére belép az értékalapú ingatlanadó. Egyelőre még nincsenek kidolgozva az értékhatárok, így azt sem lehet tudni, hogy kinek hány millió forintig jár majd az ingatlanadó fizetése alól mentesség. Ezt a döntést ugyanis a 3200 települési önkormányzatnak kell meghoznia – mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium, államtitkára.

Magyarországon több mint 3 millió ingatlan van, és csaknem 2,6 millió adóalanyt érint majd az ingatlanadó fizetése. A plafont az önkormányzatoknak kell majd meghúzniuk. Egy biztos, hogy az 50 millió forintot meghaladó ingatlanok adója jövőre magasabb lesz.

Az adó egységes lesz az ország valamennyi területén, de nem kötelező az önkormányzatoknak bevezetniük. Ugyanakkor azt sem lehet még tudni, hogy egy adott ingatlan bérbeadásakor ki fizeti majd az ingatlan után az adót: a tulajdonos vagy a bérlő.

Kevesebb nyomtatványt kell kitölteniük a vállalkozóknak januártól. Ugyanakkor jó hír, hogy aki jelenleg sokat fizet, januártól kevesebbet fog, míg aki nem fizet adót, biztos, hogy fizetni fog – közölte Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.