Jövedéki adó: új törvény drágítja a benzint és a cigarettát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a jövedéki adóról, amely a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját. A dohánytermékek jövedékli adójaterhelése 2017 végére harmadával nő.


A képviselők 124 igen szavazattal, 37 nem ellenében és 29 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatát.

Az elfogadott javaslat értelmében az üzemanyagok jövedéki adója abban az esetben emelkedik, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. A változások negyedévente lépnének hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára alapján. A kormány az így szerzett többletbevételeket elsősorban alsóbbrendű utak felújítására fordítja.

A dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt kell 29 százalékkal emelni 2017 végéig, három lépésben. A cigaretták adója először idén szeptembertől emelkedik. Az új törvény szerint a dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.

Az új szabályozás 150 helyett 60 oldalas, elfogadása nyomán az adminisztráció teljes egészében elektronikusan bonyolódik majd, és 47 -féle adóraktár helyett egyetlen adóraktár lesz a törvény hatályba lépése után.

A szintén kedden elfogadott 2017-es adócsomagról itt olvashat.

(MTI, Adó Online)

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>Kapcsolódó cikkek

2022. június 29.

Milyen adózási változások várhatóak

A jövő évre vonatkozó költségvetési javaslat az elfogadásig még több ponton is módosulhat, ám az irányvonalakkal már most érdemes mindenkinek tisztában lenni, hogy a felkészülést időben el lehessen kezdeni – derül ki a BDO szakértőinek összefoglalójából.