Jövőre bankkártyával is adózhatunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kényelmesebb adófizetés érdekében módosítaná az adózás rendjéről szóló törvényt Pettkó András MDF-es képviselő. A pénzügyi bizottság által támogatott törvényjavaslat szerint 2008-tól kártyaleolvasó terminálok működnének az adóhivatali kirendeltségeken, így a csekk és az átutalás mellett bankkártyával is fizethetnénk az adót.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint jelenleg banki átutalással vagy postai csekkes befizetéssel fizethetők az adók és a járulékok, tehát sem készpénzes, sem bankkártyás fizetésre nincs lehetőség. Így ha valaki ki akarja egyenlíteni adótartozását, mert szüksége van egy nullás adóigazolásra, előbb sorban áll az APEH-nél, ahol kap egy csekket, majd sorban áll a postán, végül ismét sorban áll az APEH-ben, ahol megkapja az igazolást.

Az MDF-es Pettkó András kártyaleolvasó terminálokat telepítene az adóhivatali kirendeltségekre, hogy az adózók bankkártyával, az adóhivataloknál is teljesíthessék az adókötelezettségüket. Ez nemcsak készpénzkímélő megoldás lenne, hanem az akár egynapos ügyintézést is jelentősen felgyorsítaná.

A politikus úgy számol, hogy az automaták telepítése mindössze 20 millió forintos pluszköltséget jelentene a költségvetésnek. Pettkó szerint ezzel a beruházással adózók ezreinek könnyítenék meg az adó megfizetését. A politikus érthetetlennek tartja, hogy a pénzügyi kormányzat miért késlekedik az általa javasolt rendszer kiépítésével, és emlékeztet arra: ezt a javaslatát 2003-ban, az akkor még politikai államtitkár Veres János is támogatandónak találta.

A mostani pénzügyminiszterhez hasonlóan támogatta Pettkó elképzelését a parlament pénzügyi bizottsága is. A testület ugyanis a február 28-i ülésén általános vitára ajánlotta a háznak a törvényjavaslatot. Ha a törvénymódosítást elfogadják, várhatóan jövő januártól használhatjuk majd az APEH igazgatóságain, ügyfélszolgálatain és kirendeltségein a bankkártyánkat.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.