Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

A 40 százalékos különadó-fizetési kötelezettség

Egy vállalkozás szerződik egy munkára 5 millió forint értékben egy katás vállalkozóval és ebből idén (2020-ban) kifizet előlegként 3 milliót, a többi 2 milliót jövőre. Kell-e 40 százalékos különadót fizetni?

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 2. § 13. pont a) alpontja értelmében a bevétel megszerzésének időpontja a kisadózó vállalkozás vonatkozásában pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okirat esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.

Vagyis, ha a kisadózó a szerződés alapján 2020. évben 3 millió forint előleget kap, akkor ez az előleg a 2020. évi bevételének számít. Ha a fennmaradó 2 millió forintot 2021. évben fogják kifizetni, akkor az az összeg a kisadózó 2021. évi bevételének fog számítani.

A 2021. január 1-jétől hatályos Katv. 8. § (6c) bekezdése arról rendelkezik, hogy ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalé…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2021. február 18.

Áfa: fontos kérdések és válaszok

Bizonylatolás átutalással való fizetés esetén

Azt lenne a kérdésem, hogy ha szolgáltatást nyújtok, és erről nyugtát adok a vevőnek, akkor a vevő a nyugtán szereplő összeget kizárólag készpénzben fizetheti meg, vagy esetleg jogszerű az összeg azonnali utalással történő kiegyenlítése is?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 165. § (1) bekezdés b) pontja szerint az adóalanynak akkor van lehetősége számla kibocsátása nélkül (nyugta kibocsátásával) értékesíteni, ha a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany (és nem jogi személy), és az ügylet ellenértékét az Áfa tv. szerinti teljesítés időpontjáig készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel, pénzhelyettesítő eszközzel vagy többcélú utalvánnyal kiegyenlíti, és az ügylet áfával számított ellenértéke nem éri el a 900 ezer forintot, és a vevő az ügyletről nem kér számlát.

Az előzőekre figyelemmel, amennyiben a vevő átutalással fizeti meg az ellenértéket, akkor nem teljesülnek az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés b) pontjában megfogalmazott feltételek, így Ön nem mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól. Nincs akadálya v…

2021. február 11.

Szja, tao: fontos kérdések és válaszok

Személyi jövedelemadó:

A munkáltató által biztosított koronavírusteszt adóvonzata

Cégünk a munkavállalóknak a belső szabályzatunkban rögzített feltételek szerint (egy háztartásban élő hatósági karanténba kerülése esetén) a COVID-19 teszt költségét átvállalja, és a munkavállaló csak negatív teszteredmény esetén jöhet dolgozni. Ez az intézkedés a munkahelyen dolgozók egészségének védelmét szolgálja, mivel a fizikai állománynak otthoni munkavégzésre nincs lehetősége megbetegedés esetén. Kérdésem, hogy a teszt költsége a munkavállalónak és a munkáltatónak is adómentes-e?

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 2020. november 27-étől hatályos 1. melléklet 6. pontja módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú melléklet 8. pont 8.39. pontját, miszerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: a kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat – a juttatás időpontjától függetlenül.

Az Szja tv. módosított szabálya generálisan mondja ki a koronavírusteszt adómentességét a juttatás hátterének vizsgálata nélkül, és vonatkozik