Katalán függetlenség: az adóhatóság is érv


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A katalán adóhatóság alkalmas lenne a független állam adóhatósági feladatainak ellátására az elnök szerint.


A katalán adóhatóság, az Agéncia Tributária de Catalunya (ATC) alkalmas a független katalán állam adóhatósági feladatainak ellátására – hangzott el Carles Puigdemont katalán elnök és helyettese Oriol Junqueras hétfői barcelonai sajtótájékoztatóján.

A két politikus beszámolt arról, hogy az adóhatóság szeptember 1-től 19 új irodával már összesen 32 helyszínen elérhető Katalóniában, és mintegy 800 alkalmazottat foglalkoztat. A helyi kormányzat ennek elérését tavaly nyáron tűzte ki célul.

“Megmutatjuk, hogy készen állunk az adók kezelésére, begyűjtésére és ellenőrzésére, amelyek elengedhetetlen elemei egy új államnak” – mondta Puigdemont.

Emellett az intézmény feladatköre is bővült, a helyi adók mellett a spanyol állam által átengedett adóknak nevezett adófajták, például a vagyonátruházási illeték, valamint az öröklési és ajándékozási illeték beszedését is átvette.

 

A spanyol jogszabályok értelmében a katalán kormány a Katalóniában termelt adók 5 százalékának beszedéséért felel.

A 2007-ben alapított katalán adóhatóság továbbra sem jogosult a személyi jövedelemadó vagy az általános forgalmi adó (áfa) beszedésére, amely a spanyol állam hatásköre.

Artur Mas előző katalán elnök 2012-ben sikertelenül igyekezett megkötni Madriddal egy fiskális paktumot, hogy Baszkföldhöz és Navarrához hasonlóan Katalónia is maga szedhesse be ezeket az adókat.

A jelenlegi katalán vezetés viszont mindezt már egy önálló katalán állam létrehozásával érné el, az erről szóló népszavazást október 1-én tervezik megtartani, amelyet hivatalosan még nem írtak ki.

“A demokrácia megcsúfolása” – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Madridban a készülő referendummal kapcsolatban.

A katalán kormány annak ellenére elkötelezett a népszavazás megrendezése mellett és folytatja az elszakadás előkészítését, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a spanyol törvényhozás többsége is elutasította.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.