Katalán függetlenség: az adóhatóság is érv

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. szeptember 5.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A katalán adóhatóság alkalmas lenne a független állam adóhatósági feladatainak ellátására az elnök szerint.


A katalán adóhatóság, az Agéncia Tributária de Catalunya (ATC) alkalmas a független katalán állam adóhatósági feladatainak ellátására – hangzott el Carles Puigdemont katalán elnök és helyettese Oriol Junqueras hétfői barcelonai sajtótájékoztatóján.

A két politikus beszámolt arról, hogy az adóhatóság szeptember 1-től 19 új irodával már összesen 32 helyszínen elérhető Katalóniában, és mintegy 800 alkalmazottat foglalkoztat. A helyi kormányzat ennek elérését tavaly nyáron tűzte ki célul.

“Megmutatjuk, hogy készen állunk az adók kezelésére, begyűjtésére és ellenőrzésére, amelyek elengedhetetlen elemei egy új államnak” – mondta Puigdemont.

Emellett az intézmény feladatköre is bővült, a helyi adók mellett a spanyol állam által átengedett adóknak nevezett adófajták, például a vagyonátruházási illeték, valamint az öröklési és ajándékozási illeték beszedését is átvette.

 

A spanyol jogszabályok értelmében a katalán kormány a Katalóniában termelt adók 5 százalékának beszedéséért felel.

A 2007-ben alapított katalán adóhatóság továbbra sem jogosult a személyi jövedelemadó vagy az általános forgalmi adó (áfa) beszedésére, amely a spanyol állam hatásköre.

Artur Mas előző katalán elnök 2012-ben sikertelenül igyekezett megkötni Madriddal egy fiskális paktumot, hogy Baszkföldhöz és Navarrához hasonlóan Katalónia is maga szedhesse be ezeket az adókat.

A jelenlegi katalán vezetés viszont mindezt már egy önálló katalán állam létrehozásával érné el, az erről szóló népszavazást október 1-én tervezik megtartani, amelyet hivatalosan még nem írtak ki.

“A demokrácia megcsúfolása” – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Madridban a készülő referendummal kapcsolatban.

A katalán kormány annak ellenére elkötelezett a népszavazás megrendezése mellett és folytatja az elszakadás előkészítését, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a spanyol törvényhozás többsége is elutasította.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


NAV online számla – egyből a kettőre
2019. március 26.

NAV online számla – egyből a kettőre

Bár az első idei módosítási etap határideje még nem zárult le, de a NAV már bejelentette, hogy az online számla adatszolgáltatás következő állomása a 2.0 verzió lesz. Az előzetes adóhatósági tervekhez képest nem korrekcióra, hanem nagyobb lélegzetű átalakításra kell számítani az online számlajelentések kapcsán.

Világszerte mérsékelnék a társasági nyereségadót az államok
2019. március 25.

Közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó mértéke az elmúlt évtizedekben globálisan – derül ki a Tax Foundation 208 országot felölelő legfrissebb nemzetközi elemzéséből. Átlagosan Európában a legalacsonyabb ez az adónem, Magyarország pedig 9 százalékos értékével az egyik legkedvezőbb befektetési környezetet biztosítja a cégek számára a térségben.

Muzeális autók adózása és költségelszámolása
2019. március 25.

Muzeális autók adózása és költségelszámolása

Egyre többen kacérkodhatnak a gondolattal, hogy beszereznek egy oldtimer autót, vagy a saját autójuk éri el azt a kort, amivel kiérdemelheti ezt a minősítést. Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen költségvonzattal, illetve költségelszámolási lehetőséggel kell számolnunk, ha beszerzünk egy muzeális autót. Egyáltalán megéri-e cégre megvenni, vagy jobban járunk, ha magánszemélyként tesszük ezt.