Késedelmi pótlék: jönnek az értesítők

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2015. augusztus 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóságnál fennálló adó-, járulék- és illetéktartozások, valamint a késedelmes fizetés miatt 2014. évre felszámított pótlékról készült részletes kimutatásokat 2015. június 30-ától tekinthetik meg azon vállalkozások és magánszemélyek, akik ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton nyújtják be bevallásaikat. Akik nem használnak ügyfélkaput, postai úton kapják meg az értesítőt 2015. október 31-éig.


A határidőre meg nem fizetett adótartozásokra vonatkozó, 2014. január 1-je és december 31-e közötti időszakra automatikusan felszámított késedelmi pótlékhoz az eBEV Szolgáltatások menüponton belül a “Folyószámla és pótlékadatok” lekérdezése útján juthatnak el az ügyfélkaput használó adózók. A folyószámla-kivonaton látható a 2014. évre vonatkozó késedelmi pótlék összege (138-as adónem), amelynek alapja és pontos számítása egy további menüpontból (Pótlék-levezetés) érhető el. A folyószámla lekérdezésekor 2015. november 16-i vagy annál későbbi végdátumot kell megadni, mert a 2014. adóévre vonatkozó késedelmi pótlék fizetése idén november 16-án válik esedékessé.

Azok a magánszemélyek és vállalkozások, akik ügyfélkaput nem használnak adóügyeik intézéséhez, 2015. október 31-éig postai levélben, papír alapú kimutatást kapnak az adóhatóságtól a 2014. évre számított késedelmi pótlékról.

Változik az adózás

Az új, 2016-os adócsomag több helyen átírja az idei adójogszabályokat is; az Adó szaklap legfrissebb számából a szabályozás valamennyi részletét megismerheti és megértheti.

Az Adó szaklap 2015/11. számát itt rendelheti meg.

Az adózók tehát idén november 16-ig tehetnek észrevételt az elektronikusan vagy posta útján kapott kimutatáson szereplő, 2014. évre automatikusan számított késedelmi pótlékkal kapcsolatban. A határidő után már csak a fizetési könnyítésre vagy adómérséklésre szolgáló rendkívül részletes, 10 illetve 39 oldalnyi adatlapok kitöltése útján lehet az adóhatóságtól fizetési engedményt kérni.

A aktuálisan lekérdezhető vagy a közeljövőben postán érkező értesítők a 2014. január 1-je és december 31-e közötti késedelmi pótlékot tartalmazzák. A 2015. évre várható késedelmi pótlék tájékoztató adatként  csak az ügyfélkaput használó adózók számára érhető el: a belépést követően az “eBev Szolgáltatások” menü “Folyószámla és pótlékadatok” almenü középső, “Késedelmi pótlék prognózis” menüpontja alatt található. Ez az összeg még nem látszik a folyószámlán, hiszen a fizetés csak jövő novemberben lesz esedékes, de a tájékoztató adat elektronikus úton bármikor lekérdezhető.

A cikk szerzője dr. Pétervári Orsolya, az ABT Treuhand csoport szenior tanácsadója.

További blogbejegyzések:


Kapcsolódó cikkek:


Hétezer milliárd forinttal nőtt tavaly a magyar államadósság
2021. január 22.

Hétezer milliárd forinttal nőtt tavaly a magyar államadósság

2020-ban 9 százalék körüli volt az államháztartási hiány, nagyobb részben e magas hiány miatt jelentősen, nagyjából hétezer milliárd forinttal nőtt a magyar államadósság, a korábbi évnél magasabb áfa-, szja és taobevételek mellett.

Adóparadicsomok feketelistája: szigorúbb lesz az EP
2021. január 22.

Adóparadicsomok feketelistája: szigorúbb lesz az EP

Az 587 szavazattal, 50 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint nem lenne szabad olyan országokat eltávolítani a feketelistáról, amelyek csak jelképesen változatják meg adózási rendszerüket.

MKOE: Felesleges adminisztrációt okoz az 1 százalékos iparűzési adó
2021. január 22.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) közleménye szerint a szervezet még 2020 december végén kérte meg a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1 százalékos iparűzési adó bejelentgetési logikáját.