Késedelmi pótlék: jönnek az értesítők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóságnál fennálló adó-, járulék- és illetéktartozások, valamint a késedelmes fizetés miatt 2014. évre felszámított pótlékról készült részletes kimutatásokat 2015. június 30-ától tekinthetik meg azon vállalkozások és magánszemélyek, akik ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton nyújtják be bevallásaikat. Akik nem használnak ügyfélkaput, postai úton kapják meg az értesítőt 2015. október 31-éig.


A határidőre meg nem fizetett adótartozásokra vonatkozó, 2014. január 1-je és december 31-e közötti időszakra automatikusan felszámított késedelmi pótlékhoz az eBEV Szolgáltatások menüponton belül a “Folyószámla és pótlékadatok” lekérdezése útján juthatnak el az ügyfélkaput használó adózók. A folyószámla-kivonaton látható a 2014. évre vonatkozó késedelmi pótlék összege (138-as adónem), amelynek alapja és pontos számítása egy további menüpontból (Pótlék-levezetés) érhető el. A folyószámla lekérdezésekor 2015. november 16-i vagy annál későbbi végdátumot kell megadni, mert a 2014. adóévre vonatkozó késedelmi pótlék fizetése idén november 16-án válik esedékessé.

Azok a magánszemélyek és vállalkozások, akik ügyfélkaput nem használnak adóügyeik intézéséhez, 2015. október 31-éig postai levélben, papír alapú kimutatást kapnak az adóhatóságtól a 2014. évre számított késedelmi pótlékról.

Változik az adózás

Az új, 2016-os adócsomag több helyen átírja az idei adójogszabályokat is; az Adó szaklap legfrissebb számából a szabályozás valamennyi részletét megismerheti és megértheti.

Az Adó szaklap 2015/11. számát itt rendelheti meg.

Az adózók tehát idén november 16-ig tehetnek észrevételt az elektronikusan vagy posta útján kapott kimutatáson szereplő, 2014. évre automatikusan számított késedelmi pótlékkal kapcsolatban. A határidő után már csak a fizetési könnyítésre vagy adómérséklésre szolgáló rendkívül részletes, 10 illetve 39 oldalnyi adatlapok kitöltése útján lehet az adóhatóságtól fizetési engedményt kérni.

A aktuálisan lekérdezhető vagy a közeljövőben postán érkező értesítők a 2014. január 1-je és december 31-e közötti késedelmi pótlékot tartalmazzák. A 2015. évre várható késedelmi pótlék tájékoztató adatként  csak az ügyfélkaput használó adózók számára érhető el: a belépést követően az “eBev Szolgáltatások” menü “Folyószámla és pótlékadatok” almenü középső, “Késedelmi pótlék prognózis” menüpontja alatt található. Ez az összeg még nem látszik a folyószámlán, hiszen a fizetés csak jövő novemberben lesz esedékes, de a tájékoztató adat elektronikus úton bármikor lekérdezhető.

A cikk szerzője dr. Pétervári Orsolya, az ABT Treuhand csoport szenior tanácsadója.

További blogbejegyzések:Kapcsolódó cikkek

2022. január 27.

Hat lehetőség, amellyel szja-t spórolhat

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. A teljesség igénye nélkül személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni. Fontos azonban, hogy a kedvezmények nem automatikusak, hanem igényelni kell ezeket az adóelőleg-nyilatkozaton, méghozzá minél előbb, célszerűen még januárban, hogy a bérszámfejtés ezeket már az első SZJA-előleg levonásakor figyelembe vehesse. Ha a munkavállaló nem gondol ezekre, érdemes a munkáltatónak felhívnia rá a figyelmét, mert jelentős összegekről van szó. A BDO Magyarország szakértői összegyűjtötték, hogy milyen adóalap-kedvezmények érvényesíthetőek a 2022-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó összegének megállapítása során. Természetesen az esetek egy részében a jogosultságot is igazolni kell.

2022. január 27.

Árukészlet értékesítése magánszemélyként

Adott egy volt egyéni vállalkozó, aki ruhaüzletét elévülési időn túl (2007-ben) megszüntette, a megszűnés során pedig magánszemélyként hozzájutott a maradék árukészlethez. Most úgy döntött, hogy megválna ezen készlettől, magánszemélyként értékesítené. A kapott bevételből (ruha ára plusz postaköltség) a vélelmezett bekerülési költség levonásával (a 75 százalékos szabály alapján) határozná meg a jövedelmet. Ezen kalkulált nyereség után befizeti a 15 százalék szja-t. A kérdésünk az lenne, hogy ez megállja-e a helyét? Az Adó szaklap válasza.