Később borul a számlázási rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem júliustól, csak januártól változik meg a folyamatos ügyek számlázása, így a cégek kaptak fél év haladékot a pénzügyi és adminisztrációs nehézségek kezelésére.  Az Országgyűlés átrajzolta a fejlesztési adókedvezmények térképét, a nagyobb cégek rosszabbul, a kisebbek jobban jártak. Adózási salátatörvényt fogadtak el a képviselők.


Az Országgyűlés hétfőn 112 igen szavazattal, 47 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el az egyes adótörvények és az azokkal összefüggő más jogszabályok módosításáról szóló javaslatot.

Fél év haladék

„Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben 2014. július 1-jétől módosul az időszakos elszámolású ügyletek utáni adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja. A tervezett módosítás a cégeknél a számlázási rendszerek átállítását igényli, így a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében szükséges a hatálybalépés 2015. január 1-jére történő elhalasztása” – írja az Országgyűlés által elfogadott, az „Egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról” címet viselő, elfogadott törvényjavaslat indokolásában a két előterjesztő, Manninger Jenő és Szűcs Lajos fideszes képviselő.

Az Országgyűlés döntése nyomán minden, időszaki elszámolású ügyletekben érintett társaság kap tehát fél év haladékot és fellélegezhet.

Mint arról az Adó Online több alkalommal is beszámolt, időszaki elszámolású ügylet minden folyamatos teljesítésű szolgáltatás (bérbeadás, takarítás, könyvelés), számos termékértékesítés, ahol a felek rendszeres időszakonként számolnak el. Ezeknél eddig – és az év hátralévő részében ezután is – a a fizetési határidő és az áfa szerinti teljesítési időpont megegyezik. Jövő januártól viszont az elszámolási időszak utolsó napja lesz a teljesítés időpontja, vagyis az áfa-fizetési kötelezettség megállapításának időpontja is. Így számos cégnek saját erejéből kell finanszíroznia az áfafizetést (ki kell fizetnie a forgalmi adót, még mielőtt a vevője fizetne), és a  bevezetést követő hónapokban kettős áfa-finanszírozási kötelezettséget is el kell viselniük, hiszen a régi és az új szabály miatti áfafizetés összetorlódik.

A LeitnerLeitner a 2015-ös szerződésekben kikötött speciális fizetési határidőkkel, végső soron az adóhatóságnak benyújtott méltányossági kérelemmel tartja kezelhetőnek a helyzetet, és figyelmeztetnek: sok cégnek többletadminisztrációt is jelent majd az új rend, mert gyakrabban kell önellenőrzést végezniük azoknak a vállalkozásoknak, akik áraikat később kiigazítják.

Az RSM DTM azt javasolja, hogy a cégek a fél éves türelmi időt a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatára és a számlázási rendszer átállítására használják fel.

Fejlesztési adókedvezmény: újrarajzolták a térképet

Az elfogadott törvényjavaslat az uniós előírásokhoz szabja a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének lehetőségét. A jogszabály szerint „szélessávú internetszolgáltatást szolgáló és energiahatékonyságot szolgáló beruházásra tekintettel fejlesztési adókedvezményre nem szerezhetnek jogot az adózók”.

Az átszabott térkép szerint fejlesztési adókedvezmény az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régiókban induló beruházás alapján vehető igénybe. Közép-Magyarországon vannak nem támogatott, illetve kisebb mértékben támogatott területek: előbbieken nagyvállalkozás kizárólag új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházáshoz, kis- és középvállalkozás induló beruházáshoz vehet igénybe adókedvezményt.

Számvitel nagy kézikönyve csomag

A csomagban lévő kiadványok:

1. A számvitel nagy kézikönyve 2014
2. Kiskönyv az új Polgári Törvénykönyvről gazdasági szakembereknek
3. Adó határidőnapló

Most három kiadványt kap egy áráért! Bővebb információ és megrendelés itt!

Ennek megfelelően a jogszabály újradefiniálja az induló beruházás és az új gazdasági tevékenység fogalmát. Induló beruházásnak az a beruházás minősül, amely új létesítmény létrehozatalát, meglévő létesítmény bővítését, létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését vagy egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának lényegi változását eredményezi. Induló beruházásnak minősül a létesítmény eszközeinek eladótól független, harmadik fél beruházó általi felvásárlása is, amely létesítmény bezárásra került vagy bezárásra került volna.

Az RSM DTM blogbejegyzésében azt javasolja, hogy azok a cégek, amelyeket a változások kedvezőtlenül érintenek, a júniusból hátralévő néhány napban jelentsék be fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Számviteli és gazdálkodási változások az államháztartás területén 2014

Az államháztartási területen könyvviteli szolgáltatást végzőknek – hasonlóan az elmúlt évekhez – 2014-ben is kötelező továbbképzésen kell részt venniük. Kiadványunk a 2014. évi továbbképzés nemzetgazdasági miniszter által meghatározott tematikája alapján készült.

Bővebb információk és megrendelés

A kisebbek jobban jártak

A jelenértéken legalább 500 millió forint értékű, kis-és középvállalkozás által megvalósított beruházás esetén az adókedvezmény igénybevételének feltételei kedvezőbbé válnak. E jogcím esetében ugyanis az adókedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy az adókedvezmény első igénybevételének adóévét követő négy adóévben az adózó választása szerint – a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát vagy az évesített bérköltséget növelje.

2014. július 1-jétől a kisvállalkozásnak 10 fővel, középvállalkozásnak 25 fővel szükséges növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát a foglalkoztatotti létszám-feltétel választása esetén. Az évesített bérköltség növelésének választása esetén szintén enyhülnek a feltételek, ebben az esetben az évesített bérköltségnek a kisvállalkozás legalább az adóév első napján érvényes minimálbér adóévre számított összegének huszonötszörősével, középvállalkozásnál őtvenszeresével kell meghaladnia a beruházás megkezdését megelőző adóév vagy – az adózó választása szerint – a beruházás megkezdését megelőző három adóév évesített adataiból számított számtani átlagnak megfelelő évesített bérköltséget.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.