Később léphet hatályba a jövedéki adótörvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány támogatja a jövedéki adótörvény módosításához benyújtott Gazdasági Bizottsági javaslatot.  Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új jövedéki adótörvény – három hónappal később – 2017. július 1-jén lép hatályba; azok a cégek, akik eddig nem nyilatkoztak arról, hogy tovább kívánják-e folytatni tevékenységüket,  még május 15-ig megtehetik. További változás, hogy az elektromos cigarettába való töltőfolyadékok közül csak a nikotintartalmút terheli jövedéki adó – írja lapunknak küldött közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Egyes szakmai szövetségek kérésével megegyezik a Gazdasági Bizottság kedden benyújtott módosító javaslata, mely  szerint az új jövedéki szabályozás hatályba lépése 2017. április 1-jéről július 1-jére módosul. A kormány támogatja a javaslatot, hiszen a hosszabb tesztidőszak biztosításával a piaci szereplők zökkenőmentesen állhatnak át az unió szerte is példaértékűnek számító elektronizált jövedéki rendszerre. A több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozásnak február 28-ig kellett nyilatkoznia arról, hogy tevékenységét folytatja-e. A határidőt elmulasztó vállalkozások – ha az Országgyűlés a javaslatot elfogadja – még május 15-ig nyilatkozhatnak, amelyet érdemes minél előbb megtenni, mert a nyilatkozatot elmulasztó vállalkozás elveszti a jövedéki engedélyét. Nem kell megismételni a nyilatkozattételt azoknak, akik már tettek korábban nyilatkozatot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül adatszolgáltatást teljesítő cégeknek május 15-ig regisztrálni kell, majd – a zökkenőmentes átállás érdekében – meg kell kezdeni a tesztelést is.

Amennyiben az országgyűlési képviselők megszavazzák a módosító javaslatot, akkor az elektronikus cigaretták töltőfolyadékai közül csak a nikotintartalmú töltőfolyadék tartozik majd a jövedéki szabályozás hatálya alá – olvasható a közleményben.

 

 


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ötmilliárd forint áfát csaltak el az élelmiszerkereskedők

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

2023. január 27.

Videós útmutatók az adókedvezmény-nyilatkozatok kitöltéséhez

Év elején sok kérdés érkezik a munkavállalóktól a kitöltendő adókedvezmény-nyilatkozatokkal kapcsolatban. Ezek megválaszolásához és a gyakori hibák elkerüléséhez nyújt segítséget a NEXON ötrészes videósorozata, amelyben közérthetően magyarázzák el a teendőket.