Készül az új büdzsé


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2,8 százalékos inflációval, 2,7 százalékos hiánnyal és 295,1 forintos euróárfolyammal számol a jövő évi büdzsé tervezésénél – derül ki a tárca honlapján közzétett költségvetési tervezési köriratból.


A kormány célja, hogy az államháztartási hiány és ezzel együtt az államadósság csökkentésével, a tartós egyensúlyon alapuló növekedés feltételeinek megteremtésével Magyarország gazdasági fejlettsége, illetve foglalkoztatási rátája növekedjen. A kabinet egyben emlékeztet arra, hogy a bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya a 2010. évi 81,8 százalékról 2012-re 79,2 százalékra mérséklődött, és a kormány a konvergenciaprogramban a következő évekre is olyan hiánypályát tűz ki, amely biztosítja az adósságráta további csökkenését.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak személyi juttatásainak – kivéve a törvény szerinti illetmények, munkabérek – előirányzata a 2013. évi nem rendszeres személyi juttatások eredeti előirányzatához képest nem növekedhet – áll a köriratban.

A kormány szeptember 12-én adja át a törvényjavaslat tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. Varga Mihály szeptember 30-ig nyújtja be első saját költségvetési törvényjavaslatát a parlamentnek – olvasható a tájékoztatóban.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. január 14.

Niveus: nem tehetők áfamentessé az alapvető élelmiszerek

Egyes élelmiszerek árát befagyasztotta a kormány, ennek kapcsán merült fel kritikaként, hogy miért nem az áfát csökkentették az árrögzítés helyett. A jelenlegi EU-s szabályok alapján erre korlátozott lehetőségük lenne. A csirke- és sertéshús, a tej már most is 5%-os áfakulcs alá esik, amit sem eltörölni, sem tovább csökkenteni nem lehet. Az olaj, a liszt és a cukor áfája viszont minden további nélkül csökkenthető lenne. A magyar kormány áfacsökkentési lehetőségeit járta körül a Niveus Consulting Group.

2022. január 14.

Dante-700 – Miszticizmus és tudomány (3. rész)

A középkorban az asztronómia, mint a hét szabad művészet része, magában foglalta a csillagászattal és a csillagjóslással kapcsolatos ismereteket is. Dante az Isteni színjátékban igen széleskörűen használja ezeket, sokszor egészen meglepő kijelentéseket tesz. A megállapításai egyes esetekben kimerítik az eretnekség akkori kritériumait, ezért a megfogalmazásai gyakran mutatják óvatosságát.

2022. január 13.

Transzferár-ellenőrzések napjainkban – 2. rész

A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámoló árak vizsgálata továbbra is az adóellenőrzések egyik kiemelt területe és az adóhatóság folyamatosan fejleszti a transzferárakkal kapcsolatos ellenőrzési gyakorlatát. A háromrészes cikksorozat keretében a szerző azt járja körül, hogy jelenleg mire számíthatnak az adózók egy esetleges ellenőrzés során, amennyiben kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak a vizsgált időszakban.