Két családvédelmi programra is elég lenne az idei áfatöbblet

Szerző: TGCs
Dátum: 2019. október 14.
Címkék: ,
Rovat:
A korábbi évekhez hasonlóan idén is sokkal gyorsabban nő az általános forgalmi adóból származó bevétel, mint amit a gazdaság növekedése alapján várnánk. Mindez azt jelenti, hogy a költségvetésben szereplő tervekhez képest nagyon jelentős többletbevételhez jut a kormány.

Az általános forgalmi adóból származik ma Magyarországon, éves szinten a legtöbb adóbevétel, hozzávetőlegesen minden negyedik adóforint ehhez az adónemhez köthető. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy a tervekhez képest hogyan alakul az év folyamán az áfabevétel. Idén januártól augusztusig 2904 milliárd forint (pénzforgalmi) bevételre tett szert a költségvetés általános forgalmi adóból, ami a tavalyi év első nyolc hónapi teljesítményéhez képest 19 százalékos növekedést jelent. Ennek egyik fele egy egyszerű technikai változással magyarázható. 2018. januártól ugyanis a megbízhatónak minősített adósok számára 45 napról 30 napra csökkent az áfa visszautalás határideje, ami egy egyszeri, megnövekedett adó-visszaigénylést okozott a tavalyi év elején. Ez a magyarázata annak, hogy a nyolc havi visszaigénylés csak három százalékkal emelkedett idén az előző évhez képest.

ábra: Az első nyolc havi áfabevétel alakulása idén és az elmúlt években (Mrd Ft)

Forrás: Magyar Államkincstár

Tisztább képet kapunk éppen ezért akkor, ha csak a befizetések alakulását nézzük, ám a növekedés így is rendkívül dinamikus. Az első nyolc hónapban a bruttó áfabevétel 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami különösen annak fényében jelentős, hogy az MNB szeptemberi Inflációs jelentése szerint a háztartások fogyasztását is magában foglaló belföldi felhasználás idén 5,4 százalékkal, a fogyasztói árak pedig 3,3 százalékkal emelkednek.

Amint az a 2. ábrán is látható a bruttó befizetések emelkedése már 2017-ben megkezdődött, de igazán 2018-ban volt jelentős. A növekedés dinamikája tavaly szinte minden hónapban meghaladta a 10 százalékot, néhány hónapban pedig a 20 százalékot is. Ehhez képest idén némileg mérséklődött a befizetések növekedése, de még az idei átlag is jóval 10 százalék felett van. Mindenesetre az, hogy a növekedés csúcspontja, az eddig ismertek szerint valamikor 2018 második felében volt, arra utal, hogy a befizetések meglódulásában jelentős szerepe lehetett a kötelező online számlázás 2018. július 1.-i bevezetésének.

ábra: A havi bruttó bevételek változása az előző év azonos időszakához képest (%)

Forrás: Pénzügyminisztérium

A havi lefutás elsősorban azért fontos, mert ezek alapján lehet megbecsülni, hogy sikerül-e teljesíteni, vagy esetleg túlteljesíteni a kormányzati terveket – ez utóbbi idén (is) szinte biztosra vehető. A tavaly elfogadott költségvetésben 2019-re 4290 milliárd forint áfabevételt tervezett a kormány, amely az elmúlt évhez képest 362 milliárd forintos, azaz 9 százalékos növekedést jelent. Ha azzal számolunk, hogy megáll az eddig tapasztalt rendkívül dinamikus növekedés, és „csupán” a kormányzat által jósolt 9 százalékkal emelkedik az év utolsó négy hónapjában az áfabevétel, akkor is nagyot nyer az állam. Ebben az esetben ugyanis közel 250 milliárd forinttal több bevételhez jut a költségvetés, mint amennyi a tervekben szerepelt. Ez majdnem kétszerese, mint amennyit a teljes családvédelmi programra fordít idén a kormány, ideértve a babaváró hitelt, a falusi CSOK bevezetését, a harmadik gyermek születéséhez kötött jelzálog-hitel elengedését, illetve a nagycsaládosok autóvásárlási programját.


Kapcsolódó cikkek:


Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV
2019. november 15.

Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát is kiiktatott a piacról a NAV. Az egymástól függetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

Kolumbiával vitázik az EU a hasábburgonyavámról
2019. november 15.

Jogszerűtlen dömpingellenes intézkedésnek minősíti és a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) vitarendezési eljárást kezdeményez Kolumbiával szemben az Európai Unió a Belgiumból, a Németországból és a Hollandiából importált fagyasztott hasábburgonyára kivetett vámok miatt.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait
2019. november 15.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait

Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma
2019. november 15.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz 2020. július 1-jétől. Lehetővé válik, hogy a adóhatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak.