Kevésbé offshore-oznak a szlovákok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 29.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkent a szlovák vállalkozók adóparadicsomok iránti érdeklődése, 2013-ban a szlovák offshore vállalatok száma jóval lassabb ütemben nőtt mint egy évvel korábban – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság elemzéséből.


A Bisnode adatai szerint, tavaly 207-tel 3853-ra emelkedett a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma. Míg egy évvel korábban 553-mal nőtt a szlovák offshore vállalatok száma.

“A változás az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következménye” – idézték Milan Seliakot, a Bisnode igazgatóját az elemzésben. Szerinte ez a nyomásgyakorlás váltotta ki azt is, hogy például a Seychelle-szigeteken úgy módosították a vonatkozó törvényi háttereket, hogy az ország a vállalati adminisztráció szempontjából már nem olyan vonzó mint korábban.

Az adóparadicsomok, vagy azok jellemzőit részben felmutató országok közül tavaly sok új szlovák vállalatot a Seychelle-szigeteken (40 új cég) és Panamában (32 új cég) jegyeztek be.

Az adott országokban székelő szlovák offshore cégek korábbi számához képest tavaly a Bahamák (114 százalékkal emelkedett a szlovák cégek száma) a Kajmán-szigetek (100 százalékkal nőtt a szlovák cégek száma) és Panama (52 százalékos növekedés) volt a legvonzóbb a szlovákiai vállalkozók számára.

A vizsgált időszakban ugyanakkor néhány offshore célország iránt tovább csökkent az érdeklődés a szlovák vállalkozók részéről, ilyen volt Luxemburg, ahol 38 százalékkal csökkent az ott bejegyzett szlovák cégek száma az egy évvel korábbihoz képest és Ciprus, ahol 2013 végén 12 százalékkal kevesebb szlovák offshore cég volt mint egy évvel korábban.

A Bisnode elemzői szerint a szlovák vállalkozók adóparadicsomok iránti érdeklődése az idén is a tavalyihoz hasonlóan alakul majd, vagyis nem lehet a szlovák offshore vállalatok számának drámai csökkenésével számolni. 2014-ben is megmarad a szlovák vállalkozók adó optimalizálás iránti vágya és abbéli igyekezete, hogy vagyonuk biztonságát és tulajdonuk névtelenségét külföldön bejegyzett vállalatok által biztosítsák – vélekedett Milan Seliak az elemzésben. Hozzátette: a cseh vállalkozók a tavalyi évben egy “új” offshore célországra, a Marshall szigetekre összpontosították figyelmüket, várhatóan ez a trend a szlovák vállalkozóknál is megjelenik.

Bár a szlovák offshore vállalatok számának növekedési üteme tavaly lassult, egészében véve az elmúlt évek során folyamatosan nőtt. Számuk tavaly ugyan csak 5,68 százalékkal emelkedett, az utóbbi hat év során viszont megduplázódott. Arányuk jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég mintegy 2 százalékát adja.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.